2021-05-31
大埔「Homeland」一直都好火热🔥,之前见过有好多foodie都会在「Homeland」独一无二嘅涂鸦墙打卡,😏小编一直都想去,不过大埔对我嚟讲太远啦,而家佢系大角咀开左分店~九龙人就有口福啦!👍🏻「Homeland」主打手工意粉,其他菜式都几多样化,一般嘅西餐厅有嘅沙律、汤、pizza、扒类都有,而且份量十足!啱晒大伙儿share食~😆🌟推荐❗焦糖菠萝🍍焗蟹肉饼($98)冇谂过蟹肉饼同菠萝放埋一齐可以咁夹!仲要系焦糖菠萝!薄薄一层焦糖脆皮,正!👍🏻蟹肉饼炸皮唔会太粉,咬落去啖啖蟹肉,不错吃!既然「Homeland」主打手工意粉,梗系要试吓意粉啦!😏大角咀店舖限定—冬阴功海鲜宽条面($128)摆盘好精美,仲有四大只鲜虾,好足料!手工宽条面比一般的粗,几有咬口!配上酸酸辣辣嘅冬阴功酱,味道香浓惹味,平时冬阴功汤嘅香料味如香茅、南姜、蒜头等都好突出,味道层次感丰富~🌟推荐❗🌟推荐❗香煎美国🇺🇸安格斯牛肩膀扒($168)唔好睇小呢块牛肩膀扒!如果讲英文Flat Iron,大家应该耳熟能详吧!😏Flat Iron 系藏于牛嘅三角肩,被三条小筋包围住,一只牛大约只有约5公斤Flat Iro
小编一直都想去,
不过大埔对我嚟讲太远啦,
而家佢系大角咀开左分店~九龙人就有口福啦!👍🏻 「Homeland」主打手工意粉,
其他菜式都几多样化,
一般嘅西餐厅有嘅沙律、汤、pizza、扒类都有,
而且份量十足!啱晒大伙儿share食~😆 🌟推荐❗焦糖菠萝🍍焗蟹肉饼($98)
冇谂过蟹肉饼同菠萝放埋一齐可以咁夹!
仲要系焦糖菠萝!
薄薄一层焦糖脆皮,正!👍🏻
蟹肉饼炸皮唔会太粉,咬落去啖啖蟹肉,不错吃!
大角咀店舖限定—冬阴功海鲜宽条面($128)
摆盘好精美,仲有四大只鲜虾,好足料!
手工宽条面比一般的粗,几有咬口!
配上酸酸辣辣嘅冬阴功酱,味道香浓惹味,
平时冬阴功汤嘅香料味如香茅、南姜、蒜头等都好突出,
味道层次感丰富~🌟推荐❗
唔好睇小呢块牛肩膀扒!
如果讲英文Flat Iron,大家应该耳熟能详吧!😏
Flat Iron 系藏于牛嘅三角肩,被三条小筋包围住,一只牛大约只有约5公斤Flat Iron部位,好矜贵!
冇谂过小餐厅烹调牛扒嘅功夫相当到家,
Medium rare真系刚刚好,
外表烤得呈褐色,并展现出美丽嘅十字网纹,
切开中间呈鲜红色,
肉质软腍嫩滑,香醇浓郁,牛魔王必试!😋
招牌明太子海鲜薄饼($118)
薄饼有6吋之大,分成6份,share食就啱晒啦!😏
薄批感觉比较轻盈,
材料好丰富~有大虾、三文鱼、蟹柳等,
冇谂过三文鱼同明太子咁夹!香辣惹味!正!
汇集多款香港🇭🇰本地创作,
知名度比较高嘅当然唔少得板蓝根、单眼佬啦!
而且店家仲好细心将手工啤酒分类为light、medium、full,
方便食客挑选心仪对象~ 小妹拣嘅都系女士们多数见到都会心动嘅蜜糖味~😂
Deadman Bee’s Knees($68)
蜜糖味道香甜,容易入口~
黑鸢(Black Kite Brewery)所酿酒 Double Dollar DIPA,以香港$2为标志,富有香港🇭🇰特色!
DIPA,即系双倍IPA,特色在于使用大量啤酒花酿制,
虽说酒精浓度比较高,有8.0% ABV之多,
但由于加入多大量嘅啤酒花,
所以入口带热带果味,
酒体丰富顺滑,容易入口,绝对值得一试!👍🏻