2006-02-21
为一件小事庆祝, 所以谂住食返餐特别少少的。见之前食评话开始唔做晚巿, 所以预早打黎查询, 好彩当日(18/2)有十几人订左, 所以我地都有得食。(但及后向老板娘求证, 原来佢地唔系唔做晚巿架, 有兴趣人士可放心打去订~~)因为0个日有十几人订左, 所以我地被迫坐室外, 本来坐室外气氛同环境都可以0既, 但因当日落雨同天气转冷, 所以好鬼冻, 我都仲顶得住, 但男朋友就要著晒褛喇。其实到我地坐低, 都仲未知当晚有乜食, 剩系知有鹅肝(因为订时有问要唔要鹅肝, 而我地系要0既)。一坐低, 就上左个青瓜慕思,好香青瓜味, 又有少少蟹籽,几好味。之后就黎左个虾+螺冷盘, 份量都唔少, 用黎醮沙律酱食, 都几特别。再上左法国面包俾我地醮头先d沙律酱, 虽然d面包系买返黎0既, 但由于太冻关系, 而d沙律酱都几好味, 咁都食左两篮子面包。(唔应该食咁多面包, 搞到一阵鬼咁饱)第三道就系酥皮鹅肝, 底面各一块酥皮, 鹅肝放系中间。鹅肝煎得好香口, 酥皮亦好脆, 但因为鹅肝好油, 所以底0个块酥皮索晒油, 淋晒。第四道系我全晚觉得最好味的,就系酥皮焗带子(见图), 酥皮以下系白汁带子, 有四只带子咁
第四道系我全晚觉得最好味的,就系酥皮焗带子(见图), 酥皮以下系白汁带子, 有四只带子咁多, 而且个忌廉汁好香, 好好味。(不过, 呢道菜0既小小败笔系佢唔记得加dressing 落我0个碟度, 因为男朋友0个碟系有架...但唔紧要啦﹗)
之后就系红萝卜忌廉汤, 卖相似南瓜汤, 但饮落原来系红萝卜, 好特别, 好少饮到, 而且仲几好味添。
食到呢度已经好饱喇, 都仲未到主菜,哈哈。
主菜有牛同鸭胸拣,, 我地拣各一啦。先黎牛扒, 得两片, 份量偏少, 好彩我地都好饱, ok啦﹗而鸭胸份量就多d, 而且煮得刚刚好, 一d都唔"un", 我都几钟意呢个。
最后系甜品, 士多啤梨mousse同朱古力蛋糕, 可能我地实在太饱, 而且都唔系太好呢两款甜品, 所以食左一半就无食喇﹗
总括呢一餐都几满意, 食足三个钟, 嘻﹗