2020-11-04
今日去咗V walk嘅和平饭店食晚饭,四个人叫咗好多𩠌,食到好饱!先讲吓呢间餐厅嘅特别之处,就系因为疫情关系,佢分咗上菜同执枱两款侍应,所以唔可以叫执枱专员点菜,亦唔可以叫上菜嘅侍应收拾枱上嘅碗碟,感觉好卫生!糖醋鱼块好大碟同埋真系好多鱼肉,个汁教得几好,因为有菠萝嘅关系,食落去甜得来有少少菠萝嘅酸味同香味,增加左个汁嘅层次感!韭黄炒鳝糊其实都几大碟,不过鳝就比较少,唔好睇佢咁深色,但味道偏淡,韭黄炒得够爽口,不过不失。水煮牛肉呢个水煮牛肉冇得顶,个汁真系好麻辣,食完几啖之后个口有一阵阵麻痹嘅感觉。佢啲酸菜同牛肉都好多,四个人都食唔晒!不过牛肉就系好一般嘅牛肉,冇咩肉味。东坡肉东坡肉有四旧,个汁好浓所以啲肉好入味,旧肉起码有一半系肥膏,所以食落去好林好香口,不过食完一旧之后有啲后悔,好肥呀😅四川担担面汤底够浓,但个人嫌佢唔够辣同埋唔够花生香,面都几多,不过好似煮耐左,好淋同散散地。雷沙汤丸呢个雷沙汤丸真系值得一赞,唔知系唔系侍应即刻攞过嚟,黎到时好够热,又够多粉,食落去感觉好足料。豆沙锅饼呢个𩠌比较少地方有,所以特登叫黎食,入面啲豆沙蓉好香,但略嫌少咗啲,尤其系四个边位,得一半有蓉。窝
糖醋鱼块
韭黄炒鳝糊
水煮牛肉
东坡肉
四川担担面
雷沙汤丸
豆沙锅饼
呢个𩠌比较少地方有,所以特登叫黎食,入面啲豆沙蓉好香,但略嫌少咗啲,尤其系四个边位,得一半有蓉。窝饼炸得几脆,几香口。总括嚟讲如果多番啲豆沙蓉就完美。
最后都系食唔晒啲嘢,下次都系叫少啲😅