2015-09-11
早个星期食完荃湾熊猫商场那间日本食店后,再继续行街,跟著行到熊猫酒店个大堂再直行经过天桥就可以去到另外一边商场的,无意中发现水牌有间食 all date breakfast 嘅餐厅,于是就跟著幅地图指示下行咗入去望吓食乜先 (食店好隐蔽吓,如果唔跟图行都几难揾到的),去到门口见到食嘅嘢都ok, 价钱都合理,一于揾日要试试这餐厅的食物。终于上星期日再到此一游,店内原来好细的,入面二张4人枱,一排类似 bar 枱嘅櫈,bar枱后就喺开放式厨房,上面用黑版粉笔写著有 A - D嘅餐和 2 款甜品,A-D 餐$65 (冇加一❫,不包餐饮,如要追加饮品就要加少少钱。好快望完餐牌,因为只得 4 款选择,就点了英伦热香饼及法兰西吐司,等了一阵 ... ...首先热香饼上场先,那女店员就介绍碟上那2 个杯子放的是甚么,原来一杯喺黑醋,另一杯喺糖浆;于是就 cut 了一少角的热香饼再舔那糖浆,咦 ... ... 原来那并不是平时的糖浆原来喺蜜糖, 劲正,饼上还喷上好靓嘅双心,重加上一条美味戒了十字纹的香肠,几件脆口的薯皮角,还有块唔肥的煎香烟肉,再用黑醋嚟舔蔬菜嚟食,好开胃,至于那份劲多的牛乳炒蛋,笔者
首先热香饼上场先,那女店员就介绍碟上那2 个杯子放的是甚么,原来一杯喺黑醋,另一杯喺糖浆;于是就 cut 了一少角的热香饼再舔那糖浆,咦 ... ... 原来那并不是平时的糖浆原来喺蜜糖, 劲正,饼上还喷上好靓嘅双心,重加上一条美味戒了十字纹的香肠,几件脆口的薯皮角,还有块唔肥的煎香烟肉,再用黑醋嚟舔蔬菜嚟食,好开胃,至于那份劲多的牛乳炒蛋,笔者觉得唔够滑炒得过咗少少火,但都可以接受。
法兰西吐司同样都喺大大碟的,食材基本上喺一样,只不过喺配了西吐司,吐司不是传统的奶油或花生酱,而是用黄桃酱做内馅,咬落佢喺没有一丁点腻的感觉。
Last 都点了杯 Cappuccino 嚟饮, 味道好一般,胜在有个心型拉花铺喺面,好靓,呢点都值番晒啦。
最后值得一赞喺女店员,好有礼貌地介绍有乜嘢餐好食,点餐后,更贴心地递上水及餐具,其实点餐,喺要自己剔餐纸,而水及餐具都喺要自己去拎的。
题外话/补充资料:
无论食物及饮品都好有心思地弄到靓一靓,睇见及食落口都份外开心。
开头笔者觉得那碟 all date breakfast 份量少,实会唔够饱,真喺估佢唔到食完后原来喺好饱的。