2013-01-01
今日(1-1-2013 Tue)男友放假,见天气暖返少少,就临时决定搭昂坪360上昂坪市集行,顺便可以用o系G字头o既团购公司,以$22.00买到$45.00o既现金劵共两张.我o地上到o黎,都已经系两点几,由于昂坪360车厢内有通风位,吹埋o黎都有啲冻,加上男友都肚饿喇,我o地o黎到即刻揾呢间食o野.咁o岩o黎到有位,就同男友商量食咩o野,男友要$48.00o既咖哩鱼肉炒饭配沙律,同$15.00o既热奶茶,而我就要$48.00o既咖哩鸡肉饭,$15.00o既热奶茶同$32.00o既咖哩角(3件).饭同咖哩角都要等一阵,只有热奶茶系即刻斟,所有o野都到齐后,我先试我o既咖哩鸡肉饭,饭系长好多但睇落干身,不过好彩香浓o既咖哩汁有好多,令我同男友可以食晒成碟饭,而唔系好多o既鸡肉肉质唔系好o鞋,但鸡味就一定欠奉,而咖哩汁原来系越食越有味同辣.而男友o既咖哩鱼肉炒饭配沙律,睇睇三色炒饭又好似好干咁,但又唔系,今落都几油润,虽然冇咖哩汁咁惹味,但都唔错.而鱼肉呢,咬开后发现佢系黄色,即系用黄咖哩腌o左至炸?咁其实佢o地o既功夫都唔少㖞.而杂菜沙律有生菜同青瓜,都几新鲜,配埋佢o地o既青色沙律,
饭同咖哩角都要等一阵,只有热奶茶系即刻斟,所有o野都到齐后,我先试我o既咖哩鸡肉饭, 饭系长好多但睇落干身,不过好彩香浓o既咖哩汁有好多,令我同男友可以食晒成碟饭,而唔系好多o既鸡肉肉质唔系好o鞋,但鸡味就一定欠奉,而咖哩汁原来系越食越有味同辣.
而男友o既咖哩鱼肉炒饭配沙律, 睇睇三色炒饭又好似好干咁,但又唔系,今落都几油润,虽然冇咖哩汁咁惹味,但都唔错.而鱼肉呢,咬开后发现佢系黄色, 即系用黄咖哩腌o左至炸?咁其实佢o地o既功夫都唔少㖞.
而杂菜沙律有生菜同青瓜,都几新鲜,配埋佢o地o既青色沙律,非常美味.
而热奶茶唔系港式系印式,男友话用錬奶冲,我觉得佢o地已经就港人口味,味道冇咁浓. 最后o既咖哩角, 大大件胀卜卜,亦配上呢只青色沙律,男友先食,咬开睇睇,系咩馅呢?系薯菜, 而呢个用o左好多香料,香香辣辣,而我蘸上沙律酱食,沙律酱好似发挥唔到作用.
其实我本身唔系好肚饿,但男友食完呢餐都觉得好够饱.
服务:
开头我同男友同另一班客等两张人客已经走o左,但未收o野o既两张吉枱,等o左几耐吓,见职员好似冇意识收o野,我又见到另一张已收o左o野o既吉枱,就即刻转去o个张.
环境:
座位舒适,唯独是呢日仍算冻,室内温度亦令人舒服,不过门口o既风机都系开得太大.
价钱:
以正价计,呢餐一共要$158.00,但其实我o地实际上只系畀o左$112.00,即系畀o左71折,以实际价钱计,呢餐都算正常经济.
味道分系4.25分
题外话:
三年零十一个月前第一次o系尖沙咀食觉得唔错,所以今次都o系团购中买优惠劵o黎食,真系好彩冇错过到.
o个次食评: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1976027