2020-08-08 957 浏览
几年前饮过一次觉得一般般,可能因为上次系热饮坚果奶,同超市买ge 差唔多,所以偶然再经过几次都好饱冇迫自己再试第二款。终于今日想试楼下间面包店,一次过黎试埋,今次好好饮,下次都系饮黎个系列啦首先,店舖位置真系唔方便,疫情问题唔想系街饮,买完行返屋企都成40分钟🙄🤦🏼‍♀️但如果钻石山穿过黎就好近,第日去钻石山唔饮天仁啦,行过黎买黎间算啦行到返屋企,上边奶盖溶佐少少,但唔严重,如果系平时d奶盖应该溶佐大半,佢奶盖果杯位会比较阔少少,可能都系佢其中一个冇咁易溶ge原因?几细心。台湾红玉奶盖。首先奶盖份量好多,我自己钟意饮奶盖都觉得太腻,下次应该要叫佢少奶盖(唔知得唔得)。奶盖偏咸,质感比较厚实,食几口已经开始好饱🤦🏼‍♀️口感同味道其实似好香果仁味ge 厚忌廉(平时奶盖都可能系用厚忌廉?但可能因为普通奶类比较薄身同重奶味,混合埋ge味道同口感冇黎个咁似忌廉)。我还好,但男友第一口已经said no,所以全杯都系我饮晒,好饱。所以如果要试要考虑钟唔钟意忌廉味😛我对咸甜同果仁味拒绝唔到所以觉得系味觉ge享受,多重香味。茶底其实系唔重ge,会有少少失望,但又谂如果奶盖重口,茶底又重口,成杯野可能会冇

台湾红玉坚果奶盖茶

所以如果要试要考虑钟唔钟意忌廉味😛

我对咸甜同果仁味拒绝唔到
所以觉得系味觉ge享受,多重香味。

茶底其实系唔重ge,会有少少失望,但又谂如果奶盖重口,茶底又重口,成杯野可能会冇重点,大家d味互抢,依家好明显成杯野会令我觉得奶盖做得好好。

一开始买我谂佐好耐买宇治抹茶底定茶底,我好庆幸见到menu有星星转返叫红茶底。因为坚果奶盖比平时ge饱好多腻好多,如果唔叫茶底,我一定饮唔到,依家饮完都已经可以当成lunch。

奶盖平时有一个好大问题令我好少饮,就系层奶盖好快溶佐,混合埋落d茶到好似饮奶水(即系饮完杯奶,加水洗杯果个味),好难饮。黎间佢奶盖溶得好慢,同埋溶佐之后令杯野,带几重ge坚果奶味,唔错(唔通佢系故意拣唔浓ge 茶底?)。

强烈建议试奶盖茶系列少甜少奶盖

其实小店好有心,除佐转用杏仁奶但价钱比普通奶盖平之外,奶盖比其他店多(虽然我唔需要,但总有人好钟意食奶盖),又附送小匙食奶盖,再加上连饮筒都系用环保饮筒(唔肯定系咪叫甘蔗饮筒),几样野加埋成本贵晒,一定比其他台饮店ge 利润少。唔似依家有d台饮店声称支持环保,就话唔自己带杯加一蚊或者要饮筒得环保饮筒要加一两蚊。黎间佢系自己支持环保就身体力行,唔会转移果成本比客人。

会继续支持
台湾红玉坚果奶盖茶