2020-11-07
今次我想介绍下食广东嘅特产「烧鹅」我平时去深水埗次次都系食烧鹅大王,因为食烧鹅谂唔到可以食边间,但朋友介绍我话深水埗呢间《棋子烧鹅》都好好食,所以我就黎试下先。💟烧鹅髀饭 $108其实叫返佢普通烧鹅饭只系$53,但我要试就试佢最好嘅野先知正唔正。一上台只鹅髀好大只,好肥好粗壮🤤🤤🤤 同埋食到佢嘅烧鹅皮有好香好香嘅荔枝柴味,皮又脆,同埋我食嘅系鹅髀,劲滑,好多油份好Juicy, 食完都好有罪恶感🤣🤣🤣🤣真系好食过烧鹅大王😱 睇黎会变我嘅新饭堂🥰💟烧腩仔+叉烧饭 $53我叫左半肥瘦叉烧,佢一定系误会左,旧叉烧真系好肥😂😂😂 半肥瘦应该系肥瘦夹杂架嘛,但佢嘅半肥瘦又真系半旧肥半旧瘦,又吹佢唔涨,但太肥我食唔到,瘦果边都OK, 正正常常咁,无太大惊喜;烧腩仔就皮脆肉滑,咬落唔干,唔会太咸,但略嫌份量唔够多,我想好多好大旧先满足,最好大旧到好似人地斩烧肉咁大旧😂😂😂📍棋子烧鹅📍地址 - 深水埗长沙湾道233-239号惠康大厦地舖
💟烧鹅髀饭 $108
真系好食过烧鹅大王😱 睇黎会变我嘅新饭堂🥰