餐厅: 素之樂創意蔬食料理
资讯:

2023-02-05 939 浏览
今日真汉子同大家去北角素之乐创意蔬食料理饮茶。睇 Open Rice 啲人话呢度一定要订枱,我今朝打去话今日最快都要两点半先有位,收线先醒起系㖞,因为今日系十五。🌝去到的确坐满人,但全部人都食饱喇,所以我叫嘅点心都唔使点等。阿姐仲话未系会员可以即时申请,埋单时有九折(茶钱每位 $15 另收加一)。😸有点心有小菜,粉面饭等。但难得有素点心食梗系剩食点心啦。今次我点咗:🐽 叉烧肠粉 $39素叉烧系近似午餐肉或肠仔果种味道同口感,虽然唔似叉烧但亦唔难食。个肠粉我觉得系世界级,又滑,夹落去唔烂又唔痴筷子,但又唔系厚到索唔到豉油一块胶咁,换言之好高质好好食。唯一可以弹系个豉油好轻微地略咸咗少少,但都可以接受。😛🦈 鱼翅烧卖 $30烧卖相信系素食者最念念不忘嘅食物之一。呢度嘅烧卖又系好掂,完全同食紧普通烧卖冇分别,个皮带点烟韧,个馅造得似传统烧卖,唔会因为系素肉而散修修,又唔会过龙蒸到烂哂。一路食我个心都一路赞个点心师傅嘅技巧。👨‍🍳鱼翅无论真定假本身都系冇味,但加咗就令口感更有层次,卖相亦都精致咗。烧卖亦有黑松露版 $39。🍄🥟 一品水晶饺 $30呢个素食者唔会陌生,因为就系素食者少数可以响普通

🐽 叉烧肠粉 $39
叉烧肠粉

🦈 鱼翅烧卖 $30
鱼翅烧卖

🥟 一品水晶饺 $30
一品水晶饺
呢个素食者唔会陌生,因为就系素食者少数可以响普通酒楼食得嘅点心 - 菜苗饺。一般菜苗饺都系冇咩味道,但呢度嘅水晶饺就调味调得几好,个皮亦厚薄适中。💚

🧂六味咸水角 $33
六味咸水角
大大个好香脆,食落去好有传统咸水角嘅风味,令我谂起细个饮茶时食到嘅味道。👦

茶系玄米茶,有甜品送系一件马蹄糕,清甜又解腻。🌱
玄米茶
马蹄糕
以呢度感觉少少高级来讲,价钱都唔算太贵,而且我觉得啲嘢真系几好食,就算同普通酒楼比佢嘅点心质素都系属非常高嘅级别。👍🏼
2023-02-05
等候时间
3 分钟 (堂食)
叉烧肠粉
鱼翅烧卖