2018-05-12
去到西湾河码头一带睇电影馆,顺便揾食,依间埠系正码头旁边,唔太起眼但内有大惊喜💓💓入到去环境好靓,望住维多利亚港既景色,青蓝色的一片,配合温和既纯音乐,十分赏心悦目🤓职员既服务超好,为我地介绍食物,最后我地叫左两个set lunch同小食前菜串烧定食同街边串烧店不同,埠把串烧放在热石炉上,十分细心。另有面豉汤同白饭。安格斯牛肉,十分抵赞!吃起来香嫩多汁,吃下去那时有种牛肉在舌尖轻轻融化的感觉,令人回味无穷。鸡翼 金黄色香脆脆!京都绢豆腐外脆内软,口感一流。豚肉露笋卷 香口不腻,露笋正好中和了豚肉的油腻。墨鱼香肠外皮酥脆,不油不腻,鲜味十足除左肉之外,仲有烧蕃茄同番薯,冬菇中和番舌头的肉味。-----------------------鳗鱼斧饭三食鳗鱼饭系用火烤住黎食既,食到后期都会热辣辣~职员热心介绍三食系指原味,加上葱、芝麻、紫菜捞黎食,又或者茶渍饭🤗原味既鳗鱼饭原汁原味,鳗鱼汁鲜甜,而且肉身好厚,鱼皮包左少少弹牙既脂肪层,食落口感特别好😉三种配料以葱味最配合鳗鱼,芝麻令饭更香,但紫菜却会抢左少少鳗鱼味,提议大家唔好落咁多~饮品方面,叫两杯左柚子衞门🍊🍊🍊$48/glass卖相绝顶,
前菜
串烧定食
安格斯牛肉,十分抵赞!
鸡翼 金黄色香脆脆!
京都绢豆腐
外脆内软,口感一流。
豚肉露笋卷
香口不腻,露笋正好中和了豚肉的油腻。
墨鱼香肠
外皮酥脆,不油不腻,鲜味十足
除左肉之外,仲有烧蕃茄同番薯,冬菇中和番舌头的肉味。
-----------------------
鳗鱼斧饭三食
、芝麻、紫菜捞黎食,又或者茶渍饭🤗
饮品方面,叫两杯左柚子衞门🍊🍊🍊$48/glass
卖相绝顶,球体大冰块好有格调,亦减慢左佢溶化既速度。柚子味既甜又酸,果酒黎讲,真系好好味,绝对想encore,可惜价钱始终有啲贵唔舍得饮第二杯😂惟有饮佢比既茶。不过佢既茶一啲都唔普通,系一只偏苦既麦茶,入胃非常温暖🤗
带子鸡翼
鸡翼好鲜,啲汁完美地锁左系带子之中,带子同鸡翼混合一体,应该慢慢细细啖咁细意品尝💓
广岛蚝
大粒鲜甜,啖啖蚝肉,汁系口入面爆发出黎。十分推介!
甜品为两粒和果子, 烟韧而皮薄,苹果味同木瓜味都相当清新。🍎🍎🍈
两个埋单六百几,无论食物,服务定环境都真系满分,只系价钱较贵。食左两个钟,系咁舒服优闲既环境饮住酒咁同好友倾计,实在为人生乐事,悠闲惬意-v-,完全系值得。