2010-09-22 24 浏览
9月14日朋友生日,佢一心想嚟呢度,由于去年生日已经安排好嚟呢度饮嘢庆祝,点知打风取消了,所以今年想再嚟,一早订定位,要求坐窗口位,接线员都好好服务,不停推介我食6道菜配6款酒的晚餐,但我地想散叫多D,于是冇订到啦.好彩今年天气好好,可以照常进行朋友的生日饭聚呀,8点上到去,竟然已好多人,比我地预期的FULL呀,好彩系一早订左位,他们预留了近窗边的位置,望晒成个维多利亚港,实在好靓,餐厅环境纷暗,好舒服及有情调呀.我们一行五人就慢慢地细阅餐牌,仕应服务都好好,我们先饮一樽矿泉水,跟住再慢慢ORDER食物,经过一轮商量后,我们就叫左下面既食物啦.面包(送既)配几种唔同味道的牛油及酱,有蕃茄味,原味,香草味的牛油,有蕃茄干酱及槛榄酱,都几特别及好味呀,面包有几种口味,都软淋淋架,配些唔同既牛油及酱,还有槛榄油,GOOD.凯撒沙律-这个都好味呀,有一件应该系多士,一些菜及芝士,好味呀,芝士咸咸地加埋些沙律菜一齐食正.BIBB沙律-有种菜叫BIBB,中文唔知系咩,好味㖞,原来系配羊奶芝士一齐食架,初初都唔知系羊奶,但食食下好酥,跟住就知啦,但味道都可以接受呀.SEAFOOD COMBO-有三层

SEAFOOD COMBO-有三层的,第一层系长脚蟹,龙虾,大虾,第二层系带子,鲍鱼,螺,还有生蚝,最尾果层系酱,有海鲜酱,青芥辣酱,同埋醋,其实唔算好多,味道都唔算好新鲜㖞,朋友话带子唔爽的,一般货色,鲍鱼好味的,都几鲜甜,长脚蟹,龙虾都一般啦,唔算好新鲜呀.螺则好味及爽口,大虾好大只但都系一样一般啦,这个海鲜拼盘无论系卖相,价钱及份量同我地食过的另一间有点差距,可能是这样所以我地都要求高左呀.

蜜糖烟肉卷-这个都好特别,系用烟肉加些蜜糖包住猪肉卷埋一齐去煎,好香口呀,都好淋身入味㖞,加埋一些配菜,都系新鲜的配撘

黑松露宽条面-这个好香黑松露味呀,好味及入味,D面都好入味,虽然唔算大份及多料,但系好有口感,满口是黑松露味道.

PORTERHOUSE-这块牛好大块,仲要好淋好入味添,好多肉汁,正呀.配一些豆角,甘笋做配菜,还有薯仔,仲要系千层薯仔,一层层的好特别及好味道呀,加些黄芥辣一齐食,带出牛肉的鲜味.
SIDE DISH我地拣左磨菇粒,这个都好新鲜好味

我们还叫左一枝红酒一齐饮,红酒都几易入口,入口辣辣地但饮落就唔觉得辣.我唔系好识饮红酒及饮得好多,但朋友们都说这是好饮的呀

甜品:
香橙PANCAKE-都好香呀,但个PANCAKE有点硬身及唔太入味,虽然好多汁,但都系冇咩味,另有一个雪糕球系面.
暖心芝士蛋糕-朋友要求在这个蛋糕上插上蜡烛俾佢吹当生日蛋糕,仕应好好的问她名称,在蛋糕上还加了块生日牌添呀.这个好味,以为系流心士多啤梨啦,点知原来系配士多啤梨酱,唔系好甜但味道系啱啱好.

我地坐左好耐,周围影相,仕应都好好的替我们拍照,服务好好,环境清静,是一个不错的地方.
2010-09-14
庆祝纪念