2021-10-25
台湾水果茶专门店「大苑子」终于登陆尖沙咀啦~☺️之前早几个月已经见到《新假期》嘅预告~「大苑子」系台湾开店已经有20年之多,曾在台湾网民票选20大好喝水果茶中获得第一位!「大苑子」主打以新鲜鲜搾天然果汁,制作多款水果茶,100%不含浓缩汁,其中之一嘅招牌饮品爱文芒果特饮更在去年卖超过400万杯,可见于「大苑子」台湾人气极高!😏饮料选择都几多,有鲜搾台湾水果茶或沙冰、茶类、茶奶类及季节限定等。不过因为仲系试业嘅关系,所以当日暂时只有5款茶饮。我地拣左比较refreshing清爽系嘅台湾爱文芒翡翠($38)翡翠其实即系绿茶嘅意思,茶味香浓回甘,加上红爱文芒果嘅清香,仲饮到粒粒新鲜芒果果肉,正呀!😎据闻「大苑子」为咗确保香港店同台湾店品质一样,仲将台湾水果直运香港!更严选屏东欉红爱文芒果🥭,甜度品质要求达12度以上~唔怪得之芒果味道咁pure咁true!甜度适中,唔会死甜味,不过果肉份量就唔系好多,但系可以encore嘅!😏如果之后会有double果肉嘅爱文翡翠Double就好啦!
之前早几个月已经见到《新假期》嘅预告~
「大苑子」系台湾开店已经有20年之多,曾在台湾网民票选20大好喝水果茶中获得第一位! 「大苑子」主打以新鲜鲜搾天然果汁,制作多款水果茶,100%不含浓缩汁,
饮料选择都几多,
有鲜搾台湾水果茶或沙冰、茶类、茶奶类及季节限定等。
不过因为仲系试业嘅关系,所以当日暂时只有5款茶饮。 我地拣左比较refreshing清爽系嘅台湾爱文芒翡翠($38)
翡翠其实即系绿茶嘅意思,茶味香浓回甘,
加上红爱文芒果嘅清香,
仲饮到粒粒新鲜芒果果肉,正呀!😎
更严选屏东欉红爱文芒果🥭,甜度品质要求达12度以上~
唔怪得之芒果味道咁pure咁true!
甜度适中,唔会死甜味,
不过果肉份量就唔系好多,但系可以encore嘅!😏
如果之后会有double果肉嘅爱文翡翠Double就好啦!