2018-09-21
与朋友相约喺红磡食晚饭, 要揾一间坐得舒服又可以倾得耐嘅餐厅, 黄埔入面的美食坊 都系一个唔错嘅选择, 名馆价格唔算好贵, 晚餐小菜连饭都系七八十蚊就有交易, 装修算舒服企理,不过有一点我唔太喜欢的系卡位的背靠太矮, 我好怕撞到后面的客人。今日叫左几道菜: 私房黄金球泡饭黄金球泡饭原来系一个炸过嘅波波球饭, 白饭搓成一个波形轻轻地走过油, 外层饭焦非常香脆, 而汤底非常浓郁, 入面嘅材料亦都非常多, 有毛豆蕃茄肉碎冬菇 同埋粟米, 口感丰富。 唯一美中不足系如果饭嘅份量唔系好够大伙儿食, 如果份量再多一点就会更好。蜂蜜柚子虾球大虾球肉质非常爽身弹牙, 虾球轻轻裹上粉再用油去炸, 炸粉不算太厚, 配埋柚子果酱, 入口酸酸甜甜, 开胃又爽口。黑金流沙包黑金流沙包即叫即蒸 , 话明黑金其实系指包身系黑色, 包身有少少烟韧, 而蛋黄够晒流心够晒滋味,味道咸咸香香, 食𠮶阵真系要睇住个嘴仔,小心辣亲。五仁口水鸡口水鸡鸡肉嫩滑, 配埋独有嘅红油, 净系睇卖相 ,口水就一直不停流流流。 最特别系餐厅加咗啲五仁落去, 有花生芝麻杏仁南瓜子等等, 口感丰富一流, 配埋鸡肉嘅嫩,一软一脆,口感非常独特。
名馆价格唔算好贵, 晚餐小菜连饭都系七八十蚊就有交易,
今日叫左几道菜:
私房黄金球泡饭
而汤底非常浓郁, 入面嘅材料亦都非常多,
有毛豆蕃茄肉碎冬菇 同埋粟米, 口感丰富。
蜂蜜柚子虾球
大虾球肉质非常爽身弹牙, 虾球轻轻裹上粉再用油去炸,
炸粉不算太厚, 配埋柚子果酱,
入口酸酸甜甜, 开胃又爽口。
黑金流沙包
黑金流沙包即叫即蒸 , 话明黑金其实系指包身系黑色,
包身有少少烟韧, 而蛋黄够晒流心够晒滋味,味道咸咸香香,
食𠮶阵真系要睇住个嘴仔,小心辣亲。
五仁口水鸡
配埋鸡肉嘅嫩,一软一脆,口感非常独特。
唯一美中不足系, 鸡肉入面仲有啲碎骨喺入面要小心哽亲。
吃完晚饭, 朋友太高兴自掏荷包比钱, 一个nice weekday 又达成! :-D