2021-01-11
一直都好钟意食南记,由重口味嘅小锅酸辣到清汤招牌河 (清汤先可以落辣椒油,小锅酸辣落咗都遮哂,同埋佢本身都够哂味) 我都好钟意,虽然𩠌方面我净系钟情腩肉 (唔知点解近年餐牌改咗叫辣猪肉) 同埋春卷,几乎来来去去都系拣呢两样𩠌咁滞,但系都无损我对佢嘅热情,自从年零前嘅新汤底麻酸辣 (我觉得呢个汤底太咸) 之后,今日如常去南记发现又有新汤底喇,就系酸菜鱼汤底,酸菜石班鱼米线套餐跟杯豆浆盛惠53,呢个汤底味道够哂酸,非常顶瘾,本身唔系好辣所以有条件落辣椒油,落完之后𠮶个酸度同辣度系我至爱嘅水平,𩠌菜方面,收得你𠮶53蚊,个”石班”鱼系点相信都会有心理准备,比较特别嘅系入面有花生芽(虽则我唔系好好) 同几旧腌过嘅酸萝卜,够哂诚意,暂时呢个酸菜鱼汤底成为咗我喺南记嘅飞佛。