2022-08-18
荃湾西几个商场连埋一齐之后真系好方便,又多野行又多野食,是日就同朋友黎左越北食下午茶。好好彩有张卡位坐,叫左份下午茶再加份小食,满足下口胃先。🌶️顺化汤檬自己点左碗顺化汤檬,贪佢多𩠌又有辣汤底,最近爱上食辣,哈哈。𩠌有牛腩片、扎碲、扎肉、牛丸,鲜味又有口感。汤底咸鲜微辣,几好味噃,个人觉得可以再辣多少少嘅。檬粉爽口份量多,一碗都好饱下。🥢越北三宝汤河朋友叫左三宝河,三宝有香茅猪扒、香茅鸡翼、扎肉,腌得好入味,猪扒尤其好食,软腍无松肉粉味,个香茅味好出。朋友呢碗个汤底都好鲜味,河粉嫩滑。🦐岘港炸虾饼香口弹牙,点埋个酸辣酱一流。🐖越式烤猪颈肉甜甜嘅腌酱好香口,猪颈肉爽口,又系好正。🍋咸桔水&三色咸柠七朋友点左冻嘅咸桔水,入面有一粒咸柑桔,咸咸地几好味呀。自己点呢杯三色就犀利啰,有柠檬片、青柠仔、咸柠檬同薄荷叶,酸酸咸咸又清新,好好饮。点左咁多野都唔使两百蚊,系抵食嘅!
好好彩有张卡位坐,叫左份下午茶再加份小食,满足下口胃先。
🌶️顺化汤檬
🥢越北三宝汤河
🦐岘港炸虾饼
香口弹牙,点埋个酸辣酱一流。
🐖越式烤猪颈肉
甜甜嘅腌酱好香口,猪颈肉爽口,又系好正。
🍋咸桔水&三色咸柠七
点左咁多野都唔使两百蚊,系抵食嘅!