2016-02-24
I don't care where we are,I just care that we're together.By movie : If I stay 《如果我留下》今日与一齐渡过十年嘅好友食饭,一向都系我揾餐厅,佢定日子,志在见下面倾吓计,地方最紧要就脚,由同事介绍就嚟到Wing's Kitchen,就系么地道隔离,附近大厦嘅灯饰,令街道恍如上昼,入到餐厅有别一种气氛,经过有欧洲风景画作嘅玄关位,店员好快安排我哋入坐,餐枱上有蜡烛,播住音乐,大家嘅笑声令到感觉冇咁拘束,比较欢欣浪漫。坐定定之后,店员送上暖水,我哋分头睇吓餐牌有咩好推介先!为咗清楚啲,就喺门口影过𠮶光啲嘅俾大家睇,小食 $59-98、意粉 $118-158、pizza $98-128,Menu有厨师推介及素菜提示,Dinner Set $138起!经过情人节,好多朋友都问我有咩好餐厅介绍,其中一位爸爸级嘅同事,佢提出要𠮶欢欣啲嘅环境,听起上紧好少用到呢个词语,因为佢觉得拍拖一段时间或已经结咗婚嘅情侣们,已经经历好几个情人节,所以情人节中,最想有嘅系欢欣,感觉轻松,因为伴侣已成为你最好嘅朋友,你晚饭期间一齐开怀咁倾
By movie : If I stay 《如果我留下》
今日与一齐渡过十年嘅好友食饭,一向都系我揾餐厅,佢定日子,志在见下面倾吓计,地方最紧要就脚,由同事介绍就嚟到Wing's Kitchen,就系么地道隔离,附近大厦嘅灯饰,令街道恍如上昼,入到餐厅有别一种气氛,经过有欧洲风景画作嘅玄关位,店员好快安排我哋入坐,餐枱上有蜡烛,播住音乐,大家嘅笑声令到感觉冇咁拘束,比较欢欣浪漫。 坐定定之后,店员送上暖水,我哋分头睇吓餐牌有咩好推介先!为咗清楚啲,就喺门口影过𠮶光啲嘅俾大家睇,小食 $59-98、意粉 $118-158、pizza $98-128,Menu有 厨师推介及素菜提示,Dinner Set $138起! 经过情人节,好多朋友都问我有咩好餐厅介绍,其中一位爸爸级嘅同事,佢提出要𠮶欢欣啲嘅环境,听起上紧好少用到呢个词语,因为佢觉得拍拖一段时间或已经结咗婚嘅情侣们,已经经历好几个情人节,所以情人节中,最想有嘅系欢欣,感觉轻松,因为伴侣已成为你最好嘅朋友,你晚饭期间一齐开怀咁倾计,笑住咁过情人节,比起食高贵嘅一餐,嚟得更自然。 厨师精选沙律 $78
我可能有别于大部份嘅女仔,为求瘦身健康而沙律,我就为咗清清肠胃,暂时作过小休息,先食沙律 喔喔,拣选厨师精选沙律,因为无其他肉类配搭,达到想食多啲菜嘅想法,沙律菜上面放有车厘茄及芝士碎,食起上嚟加多分点缀调味,或简单加橄榄油及醋,味道就变得突出,酸味令人变得开胃。 Wings to go鸡翼 $98
水牛城鸡翼都系我到餐厅必点嘅菜式,所以酱汁拣咗酸辣水牛城及农场,农场即是咸味嘅沙律酱,炸鸡翼用嘅粉浆比较厚,感觉比较热气,如果转用半煎炸鸡翼,酱汁可更容易渗入鸡翼! 软壳蟹明太子卡邦尼意粉 $128
菜式名见到都好吸引,第一次食到呢个组合嘅意粉,有软壳蟹嘅香口,蟹膏加上忌廉汁变得更鲜味浓郁,意粉酱汁好滑,卷起意粉嘅时候包含着满满嘅酱汁,及加上烟肉带点咸香,如果选中嘅明太子可以有啲辛辣味,可以令菜式味更广泛丰富。
今晚晚餐都逐样逐样慢慢点,一边食一边倾,大约食咗三个钟,到最后选了西冷牛扒 ,一齐放肆一下,熟成程度medium rare,保留大部份肉汁,切开时非常粉嫩,牛扒表面加了黑椒及香料,令味道无咁单一,配菜就拣薯蓉,唔习惯用薯蓉包住一件牛扒咁食,令薯蓉嘅牛油香味跟牛扒油脂香气融合,浓郁而不过份腻!
最后点两杯热饮就当食甜品啦!我嘅有柠檬姜汁蜜糖,可以驱寒保暖、滋润及消滞,一举多得,走嘅时候见隔离枱食嘅set dinner,甜品有士多啤梨奶冻布甸,画上心型图案都几吸引,有兴趣可以来试吓喔!餐厅服务都唔错,店员时不时为食客加水,又唔会打扰气氛,感觉不错! 最了解我嘅朋友,如果年少冇半点轻狂,大家唔会一齐经历咁多事,依家可以一齐笑住咁,提返起以前嘅事,网上有流传过好朋友一定会做嘅事情,例如都知道对方家人嘅名字、倾电话倾通宵,种种事情都令我哋更加瞭解对方,相信大家脑海里都谂到系边位啦!
It's okay if you want to go, everyone want you to stay,
I want you to stay more, that I've ever wanted in my life,
but that's what I want, but I could see why it might, not be what you want,
so I just wanted to tell you that, I understand if you go.
身边最明白你的人,自然会明白。
Wing's Kitchen
星期一至日:11:30-22:30