2021-08-25
知道呢间位于铜锣湾新开的Omakase由买货到上台都系最顶级食完你就知佢咩料啦位于兰芳道既舍利鮨,望落去已经令人有返左家乡既感觉大拖罗首先要介绍既当然系鱼生界最令人回味既拖罗啦而你食过呢到既拖罗之后,你就会明白点解拖罗系日本人既至爱肥美既大拖罗,充满天然鱼油脂的甘香而且油脂丰富得黎口感细腻鱼香浓郁令人回味无穷白象拔蚌配三文鱼籽一道非常精致既料理白象拔蚌旁伴以饱满既三文鱼籽上面更以鲜花做点缀,真系见到已经赏心悦目蚌身肉质爽脆鲜嫩,而且味道鲜甜本身味道相对清淡既象拔蚌配上爆汁得黎唔浆口既三文鱼籽,简直系完美配搭而且一小片既青柠为成道料理添上少少既酸甜,令味道更有层次禾秆草烟熏鲣鱼呢种系一种叫たたき(Tataki)既传统日式料理方法以禾秆草短暂地熏烧,令到只有外层熏熟同入面依然保持鲜嫩,为你带黎双重口感双重享受更令到成块鲣鱼有股迷人既烟熏香小肌唔好睇小呢一件寿司,其实小肌系好考寿司师傅既功力由于小肌味道特别,本身唔易入口,所以通常会用到盐同醋作调味但系用边种醋,用几多醋,甚至你咩季节食,都会有大大不同而呢一件就将小肌同醋完美结合将小肌既鲜味发挥出黎既同时,又唔会比醋味遮盖,更令你胃口大开可见
食完你就知佢咩料啦
位于兰芳道既舍利鮨,望落去已经令人有返左家乡既感觉
大拖罗
首先要介绍既当然系鱼生界最令人回味既拖罗啦
而你食过呢到既拖罗之后,你就会明白点解拖罗系日本人既至爱
肥美既大拖罗,充满天然鱼油脂的甘香
而且油脂丰富得黎口感细腻
鱼香浓郁令人回味无穷 白象拔蚌配三文鱼籽
一道非常精致既料理
白象拔蚌旁伴以饱满既三文鱼籽
上面更以鲜花做点缀,真系见到已经赏心悦目
蚌身肉质爽脆鲜嫩,而且味道鲜甜
而且一小片既青柠为成道料理添上少少既酸甜,令味道更有层次 禾秆草烟熏鲣鱼
呢种系一种叫たたき(Tataki)既传统日式料理方法
更令到成块鲣鱼有股迷人既烟熏香 小肌
唔好睇小呢一件寿司,其实小肌系好考寿司师傅既功力
由于小肌味道特别,本身唔易入口,所以通常会用到盐同醋作调味
但系用边种醋,用几多醋,甚至你咩季节食,都会有大大不同
而呢一件就将小肌同醋完美结合
可见师傅功力之高 伊佐木
系香港相对较少见的一款鱼
呢款鱼比起一般白身鱼,佢鱼脂更为丰富
而且夏季系伊佐木产卵既季节,令佢累积左大量脂肪而比平日更加肥美
店家系呢个时节提供伊佐木,可见对于选料真系非常之用心
亦因为咁,你可以系到食到脂肪丰盈,肥美甘香,但同时有柔软质感既伊佐木 金目鲷
金目鲷可以话系日本人最受欢迎同时亦最昂贵既鱼之一,亦因而被称为「白身鱼之王」
佢油脂唔会太多太少
令佢口感相对细腻而且淡雅
但你同时可以食到鱼身独有甜香浓郁既味道
清酒
食日本鱼生当然要配返日本酒
呢到连清酒都相当讲究
入口你会感受到浓郁既米香,而且酒香醇厚
配上各种鱼生都系完美既配搭