2020-04-10
寻晚讲完香格里拉嘅酒店优惠,今日又讲下啲远少少嘅酒店。荃湾如心海景酒店的如粤沪中菜厅都食过一次,知道佢推出点心优惠,当中40款手工点心,每款均一价$36,同逸东轩,唐人馆,龙逸轩争一日之长短。当然有人会话唔同level酒店餐厅但系同价钱,咁唔著数?但系呢度嘅优惠系星期一至星期日,对于我们这些朝九晚五嘅人,应该最啱。酒店中菜厅,质素好难好差,剩系食过晚饭,但系未饮过茶,星期六日的下午去就最好。即叫即蒸永远系点心嘅最大卖点,呢度当然系即叫即整,而且40款手工点心范围非常广阔,普通必点嘅又有,特别嘅又有,覆盖范围非常广,包所有人都会啱食。呢个点心优惠推广期由即日直至4月30日,只限午市,另外加一及茶芥当然也有,但呢度嘅好处系人冇咁多,而且泊车方便,最重要系假期都提供。虾饺、烧卖呢啲咁嘅家常便饭当然一定有,感觉扎实,虽然冇乜花巧惊喜,但没有令人失望。最诚意推介的是乌鱼子熏蛋,溏心熏蛋用上泰国蛋,加上了浓郁嘅普洱茶薰过后,入口蛋黄已经爆发,仲夹杂着烟薰的香气,而乌鱼子的咸鲜,令整个蛋的味道更加突出,是必点的餐前小食。空心煎堆仔够香口,一啖一口,就是叫人少食多滋味的感觉。朋友点的萝卜丝酥饼,不嬲都
空心煎堆仔够香口,一啖一口,就是叫人少食多滋味的感觉。
朋友点的萝卜丝酥饼,不嬲都唔系我杯茶,不过太太说非常好食,爱好此道者可以一叫。
上素粉果和炸芋角也不太是我爱的,但我都有食,又不错啊,粉果加上呢度嘅辣酱,表现更好。
唔知点解呢度嘅春卷同喺逸东轩食到嘅差唔多一样,味道也差不多,足见呢度嘅点心师傅功力也不错。
带子羊肚菌红菜头饺,又系另一个特别要点嘅点心,用上带子和羊肚菌又有红菜头,无论外表内涵都更胜一筹,最重要系好食,呢个放入口立刻满口菌嘅香气,加上蟹子点睛,更出色。
牛肉肠粉尚算中上,以这价钱来讲可以接受,但不是吃完会有特别感觉的一个点心。
最后必推的是箭猪奶皇包,大概看到这个你就会想起澳门葡京嘅8餐厅,而家去唔到澳门就系最好嘅安慰。净系睇点心师傅将呢个包整成箭猪般就已经好考功夫,外表炸得脆,又不会过甜。
最后点了一个甜品,栗子蓉西米焗布甸出奇地精彩,好食到最后一人会吃到一个,你就知几受欢迎。
另外有一位就唔叫布甸 ,反而话杨枝甘露,无他,百货百客。
又系食到捧住个肚走都系百松啲,点心抗疫呢个风潮会几耐?
如粤沪中菜厅
地址:荃湾杨屋道8号 如心海景酒店暨会议中心7楼