2009-02-23
22-2-2009同朋友0系 Urban Eatery 食到成口薯成口油 (食咩搞成咁: ), 行行0下0黎到呢间旧到无轮的士多 look 铺头有五花茶 ($5 一杯) 卖, 又入0黎坐0下饮杯0野.五花茶比其他地方饮到的少一份甜, 多一份火喉及药材的甘味, 十分清凉, 正 -- 又悸又焗的天气下饮, 仲正. 不过入得0黎, 主要都系想 hea 0下及「欣赏」0下怀旧环境... 架上放满老板的收藏品, 估唔到仲见到多年前出现过0系自己屋企的物件, e.g. 各式各样可乐樽 / mugs, vanilla essence 樽仔, 仲有旧款「横间」包装的纸包阳光柠檬茶 (i.e.「乜咁0岩0既?」年代的), 感觉「家庭」又亲切; 老板几好人, 唔知佢有无「诧异」点解呢两个0靓仔0靓妹竟然会钟意呢类旧店呢. 虽然呢度位置几吊脚, 不过呢头实在「绿洲」一样, 应该会再过0黎的.