2017-03-16 78 浏览
因为有BB,生完之后要喂母乳既关系,至少有一年嘅时间都冇试过同姊妹一齐出嚟食饭。BB终于过咗四个月,终于可以放松一下,揾返班姊妹出黎「放监」,打我最钟意嘅边炉迟咗放工,好彩地点唔难揾,油麻地站A1出口,行10分钟就到。黎到喜锅,虽然铺头细细,鱼缸又系门口,但环境算干净企理,唔会一地水。先系选锅底,系唔系我太耐无「出城」呢?个个都好吸引最后拣左个「女士恩物」 - 花胶鲨鱼骨胶原锅,仲跟埋泡饭。起初睇相,以为泡饭系饭焦,但黎到一睇,原来系炸左既饭粒,好特别!脆口野我最赞成!舖头哥哥介绍系要用未「汆汆」下之前既汤底滚起后,加落泡饭度一齐食,但我口痕,干食左几粒,一啲都唔油,又脆脆,好似食紧早餐果啲可可米咁锅底又真系有花胶,鲨鱼骨,仲有鸡脚同猪骨淆制。即时感觉好养颜我地叫左刺身,章红鱼。坐系门口鱼缸旁既我地,睇住落单后,即时系鱼缸锚起活跃生猛既章红鱼。上枱后,鱼肉晶莹剔透,条鱼仲震震下,有啲得人惊配料未到,食住餐前小食先。墨鱼油炸鬼,墨鱼肉爽,油炸鬼脆,仲有粒粒蟹籽系面。比起之前曾经食过,要渌黎食既,别有一番风味。配料到,仲叫左至尊本地手切牛颈,放落锅3秒。哗!不得了,入口即溶真系想大叫「好好

先系选锅底,系唔系我太耐无「出城」呢?个个都好吸引

我地叫左刺身,章红鱼。

配料到,仲叫左至尊本地手切牛颈
,放落锅3秒。哗!不得了,入口即溶

真系想大叫「好好味呀 ~~~」
(原谅我「放监」后食好西既浮夸,但坚系入口即溶!)

至于佢地秘制既芝士墨鱼丸,最初不太寄与厚望 (是我的坏习惯
,不看好推荐食物),但食落又真系名不虚传。墨丸爽滑弹牙,芝士唔系好水果只,所以唔会辣到咀,但芝士味浓。反而芝士竹轮就一般水准。
鲜淮山,爽口!仲有一丝丝连住,真正既 "鲜淮山"!!

自家制响铃
一D都唔油,我自己喜欢林一点,5秒,岩岩好。

正所谓3个女人一个墟,边食边讲,7点食到10点几,搞到好似十年无见咁。哈哈
不知不觉间,已经食到饱到上心口。好丰盛既一餐,最紧要系每样材料都好新鲜,物有所值。
花胶鲨鱼骨胶原锅  +  泡饭
活鱼刺身
秘制芝士墨鱼丸、芝士竹轮、韩国泡菜饺、香菇贡丸
至尊本地手切牛颈
自家脆响铃
题外话/补充资料: Like & Share 佢地既 FB, 就可以免费送一碟麻酱冰菜
2017-03-15
花胶鲨鱼骨胶原锅  +  泡饭