2013-03-03
身为一位90后青少年,但系就好喜欢饮奶茶同咖啡 曾经有朋友同我讲:『钟意饮奶茶既通常都系上左年纪既人』我笑了一笑,然后对他说:『始终任何事都唔可以一竹篙打一船人,世事无绝对!』我几时开始钟意同点解𠮶阵钟意饮热奶茶既原因已经唔记得,但也许喜欢就是一种感觉,有时候系好难用言语去表达。我个人最喜欢既奶茶当然系港式丝袜奶茶,亦有朋友曾经唔知系搞笑定认真咁问过我:『丝袜奶茶究竟系咪真系用丝袜冲?』 我笑而不语,没好气答他,因为我相信大家都知道所谓 “丝袜”,其实系指一啲毛布茶袋。平日去到一般餐厅或酒店,我都唔会叫热奶茶,因为佢地冲既普遍都系西式奶茶,奶味同茶味系完全唔能够同港式奶茶相比,而且步骤亦唔够港式奶茶严谨。我经常四处寻找好食物,当然,有时都会去唔同地方试下热奶茶,试过咁多间食肆我认为喺跑马地既呢间祥胜茶餐厅既奶茶系全香港最好既奶茶之一,奶用上一般茶餐厅都会用既黑白淡奶,固然奶味香浓。而茶方面,据闻是用上五种茶叶秘制而成,姑勿论系真定假,但饮得出茶味系好香,无涩味,留喺口入面既AFTERTASTE 系好长,就好似一位唱功好既歌手以高水准将一首动人歌曲演释,为听众带出𠮶种"余音绕梁,三日不绝
我个人最喜欢既奶茶当然系港式丝袜奶茶,亦有朋友曾经唔知系搞笑定认真咁问过我:『丝袜奶茶究竟系咪真系用丝袜冲?』 我笑而不语,没好气答他,因为我相信大家都知道所谓 “丝袜”,其实系指一啲毛布茶袋。平日去到一般餐厅或酒店,我都唔会叫热奶茶,因为佢地冲既普遍都系西式奶茶,奶味同茶味系完全唔能够同港式奶茶相比,而且步骤亦唔够港式奶茶严谨。我经常四处寻找好食物,当然,有时都会去唔同地方试下热奶茶,试过咁多间食肆我认为喺跑马地既呢间祥胜茶餐厅既奶茶系全香港最好既奶茶之一,奶用上一般茶餐厅都会用既黑白淡奶,固然奶味香浓。而茶方面,据闻是用上五种茶叶秘制而成,姑勿论系真定假,但饮得出茶味系好香,无涩味,留喺口入面既AFTERTASTE 系好长,就好似一位唱功好既歌手以高水准将一首动人歌曲演释,为听众带出𠮶种"余音绕梁,三日不绝"既感觉。
整体嚟讲呢间茶餐会既热奶茶做出高水准,非常香滑,虽然食物质素方面只系一般,但热奶茶呢个因素就系我多次到呢间茶餐厅用膳既原因