餐厅: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
资讯:

2019-08-22 124 浏览
话时话喺尖沙咀想揾间车仔面的确唔容易,望穿秋水终于有一间似样嘅车仔面店,呢间食店之前喺元朗已经起晒朵,好多食客特登入去,就算要排队也在所不计,师傅我当然冇咁神心啦,所以呢间食店开到出尖沙咀,才有机会试下佢。其实师傅前前后后到嚟过几次,感觉都唔错,所以如果一支公又喺尖沙咀又想食车仔面的话,呢间食店绝对系唯一选择。既然呢期讲紧车仔面,咁又点少得呢间食店呢? 好,趁师傅今日得闲,走入去食个下午茶。呢间食店嘅形式系要自己捧餐,行入去就排队落单,想食乜就同个收银姐姐讲,讲完畀钱攞飞,跟住就去排队攞嘢食 ,过程同老麦𠮶啲冇乜分别,不过佢𠮶个秩序都算几好 ,加上下午茶时段,冇乜人,所以师傅一行到入去唔使排队,直接去到个收银姐姐面前,收银姐姐好有礼貌,师傅行埋去佢就即刻问拣乜嘢面底 ,左谂右谂最后拣左油面, 之后拣咗四个𩠌分别系猪红,猪皮,猪肠同牛柏叶,配上中辣,落完单畀完钱,攞张飞行去等攞食物。等咗唔使好耐一碗热辣辣嘅车仔面就放咗喺枱面,之后师傅当然要自己攞返埋个位度,冇招呼架坐低就开餐。一如以往先试下个汤底,汤底味道香甜,浓浓的,吸引,再加上中辣,汤底变得更惹味,不错,佢个辣汁真系辣,师傅都未有胆

坐低就开餐。一如以往先试下个汤底,汤底味道香甜,浓浓的,吸引,再加上中辣,汤底变得更惹味,不错,佢个辣汁真系辣,师傅都未有胆量挑战大辣🙈。再嚟试下个猪红,猪红一粒粒,细细的,入口烟烟韧韧,而且卤得入味,有咬口之余又唔会碎湿湿,一口一粒非常好味,绝对系必食推介。

再试下猪皮,猪皮就比较曳, 入口唔算爽口,但又未算好腍,属于𠮶种半爽多腍嘅状态,口感普通,唯一可取就系炆得好入味,所以块块猪皮都好多汁 ,味道可以但口感,普通
。再试猪肠,猪肠本身几肥几厚身
,系师傅钟意𠮶种,肥肥哋咁样入口先至正,加上蚊得几腍,有咬口之余又唔会太硬太韧,非常好,绝对另一个必食推介。至于牛柏叶又系一个败笔之作
,真系唔知系本身个牛柏叶差定系佢煮得差,感觉系好想将个牛柏叶煮到好爽口,但入口感觉就系硬,根本上谈不上爽口,师傅唔知系本身个质地系咁定系佢煮得曳,基本上牛柏叶系可以不吃。

最后当然要讲一讲个油面,老老实实师傅其实好少食油面,系今日心血来潮先试试佢,油面本身真系几油咁,但唔系油腻𠮶只,滑滑的,爽囗弹牙,面非常香,好好味,应该好味过幼面或者米粉,所以呢个油面系掂

总括嚟讲车仔面喺呢区真系难得揾到一间半间,而且都算系好味,呢间食店整体系不俗,价钱亦合理,49蚊四𩠌一面,环境干干净净,舒舒服服,所以一定会再黎。值得一提碗面系会放两条菜心,啱晒师傅呢啲成日觉得食菜系唔扺食嘅人,笑脸可以俾啦。
2019-08-21
  • 猪肠