2019-08-25
讲开食车仔面又点少得呢一间食店? 呢间食店根本上由师傅细细个食到而家,真系食咗几十年,睇住佢嘅变化都唔少。最近都有一段好长时间冇嚟食过,既然写得车仔面食评,当然唔少得佢啦,趁著今日下昼有少少肚饿,就嚟食个下午茶 ,顺便认真品评下佢嘅质素。由于系下午茶时间,五点钟左右,所以人唔多,行入去就可以即刻柯圢,对住个哥仔,先拣面底,师传是日就拣咗两个幼面,等佢煮完之后,佢就会攞个碗个隔比食客拣𩠌,师傅一口气就嗌咗几款𩠌,分别系 猪红,猪皮,猪肠,萝卜,牛筋五个𩠌,拣完比埋钱就可以攞碗面返去,面壁思过食碗面。一如以往,师傅先试下佢个汤底,坦白讲汤底并非什么出色嘅嘢,但系硬系觉得佢个腩汁好好味好吸引,所以次次食嘅时候都会饮多几啖。之后再食下佢个猪红,呢度嘅猪红系比坊间嘅车仔面更为特别,最重要嘅其中之一个因素,就系佢唔系一粒粒,而系一份份咁,好似啲豆腐一份份咁,薄薄嘅大大份长方形咁,样望落去系几吸引,入口发觉猪红好滑身,但系可惜系冇乜味道,即系个卤得唔够入味,通常师傅都会加少少辣酱黎食,猪红除咗滑之外,就冇其他特别嘅野,所以呢度嘅猪红系会有滑溜溜嘅口感,有种好似食紧豆腐嘅感觉,咁多年嚟唯一冇变嘅相信就
一如以往,师傅先试下佢个汤底,坦白讲汤底并非什么出色嘅嘢,但系硬系觉得佢个腩汁好好味好吸引,所以次次食嘅时候都会饮多几啖。之后再食下佢个猪红,呢度嘅猪红系比坊间嘅车仔面更为特别,最重要嘅其中之一个因素,就系佢唔系一粒粒,而系一份份咁,好似啲豆腐一份份咁,薄薄嘅大大份长方形咁,样望落去系几吸引,入口发觉猪红好滑身,但系可惜系冇乜味道,即系个卤得唔够入味,通常师傅都会加少少辣酱黎食,猪红除咗滑之外,就冇其他特别嘅野,所以呢度嘅猪红系会有滑溜溜嘅口感,有种好似食紧豆腐嘅感觉,咁多年嚟唯一冇变嘅相信就系呢一样嘢。
之后再试下个猪皮,猪皮本身个嘥屎唔算好大份,量都唔算好多,入口发觉有的几爽,但大部分都腍,个品质都几参差,食咗咁多年讲真好似越做越曳,失败。再嚟讲下个萝卜,萝卜唔算好大旧,但系啱啱好可以每次摆得晒一旧系个口,佢就卤得好入味,萝卜本身白色,但上碗时已系深色的,萝卜本身好甜,但可惜有渣,呢下真系完全接受唔到,师傅好日唔食萝卜,一食就有渣,真系令师傅非常失望。
再讲下个牛筋,牛筋又冇乜特别,唯一可取就系好腍,但唔够胶,如果再胶少少就正。最后猪肠,猪肠亦都系呢一间食店,师傅其中最欣赏嘅一款食物,猪肠肥瘦适中,炆得好腍,入口佢系有一种好特别嘅香味,系令个大肠特别好味,所以师傅好喜,暂时亦系唯一款保持得到嘅食物。
最后讲下个幼面,幼面煮得正正常常,普普通通又唔会太腍,但唔会太爽口,面香味完全冇,唔会令到你有继续食嘅冲动,讲真个面其实都算几失败。
总括嚟讲食物质素普通,但师傅作为食咗咁多年嘅食客,就觉得个佢水准不断下降,越来越走样,价钱亦唔算话好平,五个𩠌两个面,埋单54蚊 。似乎同区有更多选择,环境唔会特别干净,亦都唔会特别舒服,面壁思过已经成为一种习惯,最啱一条冷又唔想同人搭嘅人。
谂番以前师傅喺呢度食车仔面嘅时候,系有好多𩠌可以选择,味道更好,净系单单讲个面底已经出色过今时今日,呢种面底已经唔系以前嘅来货,师傅深信系入唔返呢一种货,甚至乎可能已经失传 。以前个面底又香又好食,非一般生面,总言之系一只好好食嘅面饼。以前有嘅𩠌例如有牛肚,炸豆腐等,而家已经冇,最多得返豆卜,所以感觉食店越做越少嘢食,亦都觉得佢地越做越冇以前咁出色,老实讲同区真系有太多选择,再嚟呢度全因为情意结呢三个字,笑面真系比唔到喇!