2019-09-12
师傅今晚食得唔系好饱,想揾啲宵夜黎食,返到去自己环头又唔知有乜好食,左谂右谂一支公都系食车仔面啦,于是乎就拣咗呢一间食店。老老实实呢间食店师傅之前都黎过几次,不过都系觉得麻麻地,咁点解都仲要黎食? 咪就系因为想写番篇食评,认认真真咁品评一下。入到去人多,完全冇人招呼,师傅唔记得究竟系用咩方法去柯打食物,所以就行埋去,跟住就叫嘢食,先拣面底,睇睇下又见到米线,其实真系好少食车仔面系食米线,不过难得有就试下啦,之后就拣𩠌,分别系猪红,猪皮,猪肠,鱼蛋同埋牛柏叶五个𩠌加辣,落完单跟住比埋钱,就攞返返埋位,然后开餐。一坐低先发现原来系有纸张可以划嘢食,师傅蠢左冇办法啦,鬼叫自己少黎咩? 一如以往先试下个汤底,汤底入口超油,味道唔算特别吸引,应该系师傅食过咁多个汤底之中最油嘅一个,完全唔掂,好差。再试下猪红,猪红一粒粒,四四方方,入口都几滑,但卤得唔入味,味道唔算好得,正常!猪皮就非常之大获,全部腍到癫,腍过腍柿,入口完全唔得,猪皮应有嘅爽口冇,加上唔入味,系师傅近期食过最差嘅猪皮,失败。至于猪肠,猪肠都属于偏肥,但唔算炆得唔腍,好韧口,要用好多力去先至可以吞到,普通货色。牛柏叶都系即叫即灼𠮶
猪皮就非常之大获,全部腍到癫,腍过腍柿,入口完全唔得,猪皮应有嘅爽口冇,加上唔入味,系师傅近期食过最差嘅猪皮,失败。至于猪肠,猪肠都属于偏肥,但唔算炆得唔腍,好韧口,要用好多力去先至可以吞到,普通货色。牛柏叶都系即叫即灼𠮶只,冇乜味道,入口算爽口,但系未算最爽,始终都系带少少硬𠮶种口感,未算最好食,不过比起之前𠮶三度𩠌已经稍为好。最后系鱼蛋,鱼蛋都几香,咬口味道都唔错,呢个反而系师傅觉得咁多个𩠌最好。米线就不过不失,加上煮得比较腍,冇咗米线应有嘅口感,麻麻地。
总括嚟讲食物水准都可以用唔合格黎形容,净系试个汤底都估到佢得唔得,环境算干净光猛,价钱亦都唔算话好平,五个𩠌一个面底,埋单52蚊仲要冇嘢饮,明明有杯豆浆送,结果冇因为沽清,如果要嘢饮就要加三蚊转热饮,加八蚊转冻饮。师傅当然冇比𠮶几蚊鸡啦。老实讲同区真系冇乜有几多间车仔面,虽然系咁但系师傅再黎机会不大,今次要喊一喊啦。