2019-05-04
次次食亲斋几乎都系因为要就一个茹素o既朋友,但turn out 次次都几好食,好几间新式斋铺都已被我mark 在recommended list。今日约o左另一个对素食都算有d 研究o既朋友,o岩晒,等我带你食好o野啦!位于铜锣湾心脏地带o既商厦楼上铺,餐厅设计偏向西式。晚市叫套餐有6 个course,其实都抵食,不过我地惊叫两个食唔晒,所以叫o左一个only,然后再加d 𩠌咁,实行食几多,嗌几多,唔做大悭鬼。晚餐o既前菜系一个香桩拌翡翠、红菜头苹果香橙伴合桃同泰式鲜果沙律o既三款组合。翡翠应该即系莴笋o个类,食落无渣,连同红菜头、合桃呢d 都系健康食材,配上新鲜生果一齐食酸酸甜甜令人开胃,食多d 都无坏。另一个都算系前菜o既手卷,我地拣o左个香芒牛油果苜蓿芽手卷。以呢只芽菜代替饭,咬落去非常爽口,佢本身无乜味,但夹埋入口即溶o既牛油果同埋芒果则刚好。餐汤拣o左盅姬松茸椰子黄耳竹笙炖汤,个汤浓稠得o黎略为起胶,闻落十分之香,好重松茸o既气息。细细o既一盅有住多多汤渣,可见真材实料!主菜蓝带猴菇扒墨西哥菇酱汉堡配红菜头乳酪沙律及甜薯条(跟餐$258 未加一),佢模仿肉类o个part 尤其
主菜蓝带猴菇扒墨西哥菇酱汉堡配红菜头乳酪沙律及甜薯条(跟餐$258 未加一),佢模仿肉类o个part 尤其特别,先将一片厚身猴头菇扒一开二,中间酿入芝士同一种样貌质感同火腿一模一样o既食材,再成旧拎去炸。红菜头头先食唔够而家仲有,而且沈上藜麦更为健康。
朋友对那个日式竹炭手作薄饼($148) 好有兴趣,所以点o左个。系薄批o黎,饼底染上竹炭o既灰黑色,十分脆口。上面o既白汁芝士同菠萝令味道同一般pizza 大抵上相似,但馅料又用上大量露笋同日式紫菜,系个几新颖o既fusion 菜式。
跟餐有一个甜品,嗌o左宇治抹茶红豆椰汁糕,有两小件,方便share。餐饮得一杯,朋友要o左杯咸柑桔蜜,另外一杯我自己单叫,试o左海底椰桂花雪梨茶($38)。天气忽冷忽热,大家都不约而同想叫d 滋润d o既。