2019-09-06
{三星葛玛兰威士忌面 $188 🥃🍜}三星既花雕牛肉面之前食过觉得好唔错 估唔到佢地而家继花雕面后 又有新谂头 将威士忌混入台湾牛肉面!😱呢碗面唔单止系味蕾既享受 更系视觉既享受!店员先会用火枪将生牛片炙烧至半生熟 再洒上少少麦芽烧香 然后点著台湾葛玛兰威士忌 令酒精挥发再混入面中~咁就食得啦🎉先饮一啖汤底 哗好正啊!饮到牛肉汤底既鲜甜既同时 又充满威士忌既麦香同酒香!威士忌烧得恰到好处 后劲仍然会有酒精既微辣 但入口一啲都唔会觉得呛!成碗面香气浓郁醇厚😚 唯独就系有点偏甜😛唔单止汤底 连啲面同所有𩠌都一一吸收晒威士忌既精华!尤其𠮶几片火炙牛肉 油脂分布平均 肉质嫩滑入口即化 肉味又浓 加埋个酒味 真系一流!除左生牛片 配菜仲有牛肚 牛筋 同牛𦟌~ 记得当时第一次食三星既时候 觉得啲肉炆得唔系特别出色 估唔到今次进步左好多!全部都炆得软稔入味!整碗面真系好高质!不过始终都系𠮶个问题 啲面太稔😣 但相信爱酒人士一定会钟意呢碗威士忌牛肉面!_{海胆鲁肉饭 $158 🍚}另外既海胆鲁肉饭都有惊喜!底下既鲁肉饭本身都唔错的 鲁肉粒粒分明 肥而不腻 而且
呢碗面唔单止系味蕾既享受 更系视觉既享受!
_
{海胆鲁肉饭 $158 🍚}
另外既海胆鲁肉饭都有惊喜!
底下既鲁肉饭本身都唔错的 鲁肉粒粒分明 肥而不腻 而且份量都既慷慨 感觉真系啖啖肉!不过小编们钟意更重口味的 就觉得酱汁味道可再香浓一啲😛
但呢碗饭重点系面头加左满满既海胆😻 海胆味道虽然唔算超级浓郁香甜 但胜在鲜味唔腥 而且即使拌入鲁肉饭 味道都冇被冚到!加埋大大粒爽口饱满既三文鱼籽 鲜味即刻upupup!估唔到海胆同鲁肉饭又几有化学作用呢😻
_
觉得三星虽然未必系最正宗最棒的台菜店 但质素绝对唔差 而且食品新意十足 值得一试喔😚