2018-04-13
早两个钟订位就有得食,可能因为系闲日三点零所以无咁多人。睇返食评先知系咁难订位,好好彩。本身入到去𠮶阵舖头系无人,师傅好似唔太得闲,过咗一阵先帮我哋执枱。于是拎咗menu嗌嘢食先。因为有午市套餐,嗌咗一个10件嘅寿司盛合同一个12件嘅寿司盛合。因为无乌冬所以配葱油甘鱼手卷。佢摆咗个有四个脚嘅平面枱仔过嚟上寿司,同喺日本传统寿司店嘅做法一样。逐件逐件手握出嚟之后摆到面前。寿司饭醋味恰到好处,唔会压得太实亦唔会轻易夹得散,我手残夹开咗一旧饭,佢都顽固咁吊住跟入我个口度唔会散开。温度系微暖,比人体稍冷,所以入口好舒服,唔会好似平时机压𠮶啲咁冷冰冰,仲带到醋味,又突显到刺身嘅鲜味。饭上面嘅刺身真系好新鲜,好新鲜,好新鲜。好重要所以讲三次。佢的确系平价寿司,但我唔想讲佢嘅性价比我想讲嘅系喺香港嘅大部份寿司舖入面(不论价位)佢嘅寿司真系好高质好好食。其实早年去完日本之后,返嚟成日都揾寿司舖想重温喺日本食到嘅味,但作为穷撚,食得起嘅寿司舖内(一餐几千真系食唔起),揾极都只有失望。对我嚟讲中上价位(500或以下/人)嘅寿司舖,系食唔到好食嘅寿司,元気千両板长呢啲连锁寿司店嘅寿司更加入唔到口。但呢间舖真
饭上面嘅刺身真系好新鲜,好新鲜,好新鲜。好重要所以讲三次。
但呢间舖真系完全勾返起我对寿司嘅喜爱,刺身同饭同醋之间个比例真系做得好好。
虽然全部寿司都好推荐,但系特别推荐甜虾(虾头啲膏好甜,甜过筑地食过嘅),海胆,白玉豚,带子
埋单唔够$300,但两个人都超级满足。
见有食评嫌啲饭暖,我真系笑而不语,去争鲜食啲饭就够哂涷。大家真系唔好因为佢平而觉得佢「好极有限」,比唔上啲贵价寿司舖,「呢个价钱嚟讲唔差」,佢真系做得好好,唔系因为佢平,系因为真系好食,希望店家一路做落去。