2023-12-09
又一间好好食既fine dining 💜💚今次喺上环,呢个tasting menu 都系有改动过,为左迎合返我既口味,所以提早睇定menu,再同餐厅沟通好要改既菜式🩵以下系正常原set menu :❤️Ika NoodlesPear, uni, caviar, pickled lotus root yuzu and osmanthus sauce呢个noodles 其实系鱿鱼整到好似面咁,配埋海胆+鱼子酱,又有心机又好食🥰🧡Truffle BriocheJapanese scallop, aged cheddar cheese,scallion oil好重松露同芝士味既奶油蛋卷,仲有带子on top ,非常香口好食,甜甜地,有啲似日本蛋卷咁但佢又似都包,好好食,仲系chef signature🫶🏻💛Razor ClamIberico ham, maitake, chicken broth winter melon, shaoxing wine蛏子配ham仲有冬瓜粒,个汤既味似西式creamy 磨菇汤咁既味,呢个配搭有惊喜😋💚Garden PeasPeas, mint cucumber y
以下系正常原set menu :
❤️Ika Noodles
🧡Truffle Brioche
💛Razor Clam
💚Garden Peas
Peas, mint cucumber yoghurt, apple jelly endive, salty egg volk
一般黎讲呢道菜应该系雪葩,但呢度用左枝豆配苹果味啫喱,个汁系薄荷青瓜乳酪,好fresh 🫛🥒
🩵Sea Bream
Mussel, squid, tapioca crisp garlic aioli, langoustine bisque
鱼+鱿鱼卷,用墨鱼汁饼包住啲鱼肉+鱿鱼做到好似寿司卷咁,面头仲有青口,呢个都系心机满满💕
💙Wagyu Beef Short Ribs
Orange carrot and pomme puree, comte cheese, chive
个牛又淋又入味,听友人讲佢系今日最好食既一道菜(因为我唔食牛,未能为佢评分),仲听讲配埋个sauce 系非常match,平时大多数都系serve 牛扒类既类型(即系问你要几成熟𠮶啲),呢个系用慢煮方式去整,口感系似一丝丝。爱牛人士必选🐮
因为我一早request,左要改牛,佢地转左个龙虾比我,仲有个炸龙虾肉薯波,个酱系海胆cream sauce,perfect 😋
💜French Duck Rice
Preserved vegetables, fole gras, sweet corn, port wine reduction
* Upgrade to Abalone rice with liver sauce
+HK$350 per person
本身系鸭饭,upgrade左一个变成鲍鱼+鱼子酱饭,另一个一早改左做鸡饭,两个口味完全唔同style,但两个都好好食!当然个鲍鱼鱼子酱系最好食,系今日之最,每一啖都觉得香气满满,鱼子酱本身咸咸地,鲍鱼本身又冇太重既味,食落唔会劲重味,加埋鲍鱼肝煮个饭…一流,真系建议要加钱试呢个💝
🤎Chocolate Forest
Chocolate ganache, hazelnut mousse, chocolate sponge moutal pistachio cream cheese foam
最后就系个甜品,朱古力甘纳许 配满满既开心果仁醉,仲有开心果芝士cream ,唔算非常甜,呢个配搭都好夹🍰
长知识系列:
甘纳许(法语:ganache)是一种由巧克力和鲜奶油组成的一种柔滑的奶油,主要用于夹心巧克力的软心和一些糕点之用
最后仲有茶比我地拣,玫瑰花杞子、洋甘菊、乌龙、薄荷等等,我哋拣咗玫瑰花杞子同埋乌龙🍵
HK$ 1580 / per person