2019-04-06
已经同妈咪去左好多次,见近排少左出文,所以就介绍下呢间成为我同妈咪的饭堂。呢到系铜锣湾时代广场地牢,好多化妆护肤品店个层的台湾餐厅——度小月。今次见到佢有个铜锣湾店限定的山药排骨汤⋯见$38就叫左一盅就试试。虽然D排骨无多到好似相咁多,不过我就比较钟意佢汤水较多,因为有山药及排骨,味道都几甜。另外,排骨的肉质煲到好淋身好入味,如果大家黎到铜锣湾店就不妨一试。另外,呢客绍兴酒香鸡煮得非常入味,咬落鸡肉时,绍兴酒的香就随著鸡肉渗出黎。另外值得一提系鸡皮都唔系太厚,可以照食也~(笑)我们虽然叫左几多𩠌,不过妈咪都系想食啖饭落肚暖下胃,所以我们就叫左碗祖传肉燥饭。呢碗肉燥饭的份量刚刚好,就算食完整碗饭都可以食到其他小食/菜式。肉燥用了肥瘦混合的猪肉碎一齐煮,肉味及油香刚刚好!肉燥汁又够拌饭,真系几惹味。呢碟蒜泥鲜蚵系我的最爱!用了切片的小油炸鬼垫系底,再系上面放上嫩滑的豆腐及鲜味的蚵仔,加埋菜式的灵魂:蒜泥汁,系超~级~惹~味!吸了蒜泥汁油炸鬼,加上软滑的豆腐及蚵仔,口感丰富,味觉又够香。如果你都钟意食蒜的话,一定唔可以错过呢个蒜泥鲜蚵!三杯鸡煲一上桌,职员就帮我们将鸡再加以炒香。味道闻落真系
如果你都钟意食蒜的话,一定唔可以错过呢个蒜泥鲜蚵!
三杯鸡煲一上桌,职员就帮我们将鸡再加以炒香。味道闻落真系超香!!
每块鸡肉都非常入味,而且加了九层塔及红葱,味道非常惹味,送饭一流!
食台湾菜,点可以少左珍珠奶茶呢?!度小月的珍珠奶茶的甜度不太甜,就算食完浓味的菜式,都不会觉得太腻。
钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)