2018-06-17
今日系妈咪生日,lunch同佢去撑枱脚,食佢至爱嘅上海菜。其实上海菜比较油腻,自从妈咪唔舒服之后,佢胃口唔好食得唔多又唔适宜太浓味,所以都好耐无带佢食过。不过生日一年一次,都系佢开心最紧要!之前上水有间老店光荣结业后,食上海菜已经冇乜选择,今次试下呢间姥姥!好彩我哋嚟到佢刚开舖,冇乜人所以完全唔洗等位。上海菜,简称沪菜,又比上海人称为「本帮菜」,系发源于上海本地嘅一种菜系,广义嘅上海菜是以「本帮菜」为主吸收各派之长形成嘅菜系。上海菜以红烧、生煸见称,浓油赤酱为典型特征,吸取咗杭州菜、宁波菜、徽州菜、准扬菜、苏锡菜等「江浙菜系」嘅做法。可以总结为「汤卤醇厚,浓油赤酱,糖重色丰,咸淡适口」。酸辣汤云吞呢个系我必点嘅,酸辣度适中,配料较少,咁嘅价钱可以再做好d。云吞都系一般。上海粗炒卖相几好,有齐椰菜同白菜,又有肉丝同香菇片,可惜C傅重手咗偏咸咗!呢度有个好处,就系小食可以点半份,咁就可以食多款小食喇!四喜烤麸烤麸,系面筋嘅一种,主要成分为高筋面粉,搓揉后经过多次水洗面团,再发酵蒸熟而成。在发酵过程中,面团产生气孔,就如网状的海绵。之前系黄大仙一间好出名嘅上海菜馆食过,觉得好好味,所以今次谂
酸辣汤云吞
上海粗炒
呢度有个好处,就系小食可以点半份,咁就可以食多款小食喇!
四喜烤麸
之前系黄大仙一间好出名嘅上海菜馆食过,觉得好好味,所以今次谂住叫比妈咪试下。一般四喜烤麸都系味道偏甜,但呢度嘅烤麸甜得嚟有d怪怪地,我同妈咪都觉得麻麻地。
香煎素鹅
「素鹅」,虽有「鹅」而冇鹅,过去喺杭州一带寺庙内嘅斋菜,主要用腐皮来制作,做法很简单,但风味独特,广受欢迎下渐渐成了一道精致嘅素菜式。一小件一小件,金金黄黄似金砖,入面简单包住香菇片,有d舖头会包蔬菜。香脆可囗,又唔算太多油,唔错!系等得耐咗d~