2018-10-23 287 浏览
鸡蛋仔真系由细食到大,以前觉得个样得意续粒续粒meet黎食,到大个食就系为左童年回忆姐。近年讲得多怀旧又创新,鸡蛋仔就成为左gimmick,啲款出到五花八门,但好食既占少数。直至有次经过红磡,而果时妈咪鸡蛋仔刚开将无耐,但名气好大,就即刻走去试,又估唔到咁好食!跟住分店愈开愈多...几乎我经过亲佢都会买荃湾分店应该系我帮衬得最多果间。佢身处充满小食档既路德围附近,又就近巴士站,买完小食再买鸡蛋仔等车返屋企。佢都算系新式既鸡蛋仔/格仔饼店,除左原味之外仲有甜同咸既味道拣,有时仲会出限定款。不过我都系钟情朱古力味($22)落单时叫埋野饮可以减4蚊,我就麻麻饮品,所以都冇试过。鸡蛋仔系即叫即整的,大概要等5-10分钟到,除左烘热之外,临尾都会揾风机吹一吹,令到个皮再脆啲。要吃好吃既食物就要俾啲耐性喇。佢真系做到外脆内软既口感,个馅做到一半有一半无既效果。而且非常足料,成饼鸡蛋仔都充满朱古力,粒粒都痴住啲朱古力碎。但一啲都唔漏,佢用既朱古力都唔系好甜果只呢到既店员都好好礼貌同埋店出面放左枝洗手液俾客人用,咁贴心既食店值得一赞

落单时叫埋野饮可以减4蚊,我就麻麻饮品,所以都冇试过。

粒粒朱古力鸡蛋仔