2017-11-21 6485 浏览
中午出发去睇医生,在中环站附近转车,时间尚早可以食埋午餐,揾到呢间水饺店!在小贩街内,一排几间餐厅并排,都系啲外卖形式嘅小店!呢间系其中之一!白底绿字招牌!入内大部分地方系开放式厨房连柜台,向街一面做咗高脚櫈,可以向街坐低食,白色主色加啲英文字或图画!清新唔俗气!我正努力睇餐牌,收银嘅女店员就叫我埋去,我话第一次食,佢就努力解释午餐嘅选择比我!咁就落单攞飞等叫号码!5分钟唔使已出到,原来会出到外卖包装(店员无问堂食定外卖)当时店内已满(只有4个位)加好多等餐号人!我攞住食物等10分钟先有位!张高脚櫈唔稳固,坐上去会摇!重啲嘅都唔好搏!(我坐之前全女班堂食)午餐马蹄猪肉饺($35/6只)纸盒企理!可能焗过嘅关系,饺皮有啲破皮,因为饺子与饺子又唔会黏皮,所以应该唔系扯破的!饺子几大只,皮薄弹牙,馅料猪肉有肉汁唔干,马蹄大粒粒爽脆!沾咗蒜茸黑醋,酸酸地仲开胃!好味!独家米线($18)店员话今日要连汤,原来平时嘅米线系分汤嘅!今日佢话只碗未返到!所以折衷方法系一齐上!米线份量大!米线滑身,配料好多(爽脆木耳丝、咸爽咸菜丝、爽口大荳芽、腐皮滑,芫茜香!汤底偏清淡,应该无味精帮手!清清地开胃!食物

(我坐之前全女班堂食)

午餐
马蹄猪肉水饺

食物唔错!有啲饺子配搭几特别!店员有礼!讲解午餐清楚!因为除了拣饺子,仲要拣沾汁(每客饺子跟一种沾汁)

店内有心声墙可以写低食后感

妈妈的味道(家常味道)
2017-11-21