2018-04-17
做左妈妈之后无论食咩都系快餐🙈…三爬两拨例哂入口吞落肚就一餐..好耐都冇试过真正品尝一餐饭😪…早前闺蜜带我黎到上环一间隐世欧洲菜餐厅享受一下慢活生活🌸Six Tablespoons Number 2 Restaurant & Bar 系中上环善庆街PMQ附近💗由有"橄榄油女皇"之称既厨艺达人Ruby Lau 刘翘所创办💕采用天然高品质有机欧洲食材☘️主打地中海菜式美食、简约健康☘️幸运地🎈遇到创办人Ruby Lau到店讲解如何分辩橄榄油及教我地品尝橄榄油😍获益良多👍🏻仲可以食到佢地新推出既菜单🌟餐前先来一杯white sparkling wine微酸易入口醒醒胃🌟为今餐打开完美序幕💗前菜「白葡萄酒醋煮扇贝片配玫瑰橄榄油拌萝卜时萝」!配搭white wine一齐品尝!绝配丫😋Rose olive oil浓浓的玫瑰香由口中慢慢散发,就好似进入左玫瑰庄园咁🌹橄榄油不经加热所以冇反式脂肪,食多少少都唔怕肥唔会腻😝大爱啊!食完前菜后来一个「柠檬橄榄油杂莓雪葩」清一清味蕾!再品尝主菜「松露橄榄油焗杂菌馅饼」!探用多种菌类做馅料,菌味香浓、口感creamy!配埋truffle olive oil味道好m
餐前先来一杯white sparkling wine微酸易入口醒醒胃🌟为今餐打开完美序幕💗前菜「白葡萄酒醋煮扇贝片配玫瑰橄榄油拌萝卜时萝」!配搭white wine一齐品尝!绝配丫😋Rose olive oil浓浓的玫瑰香由口中慢慢散发,就好似进入左玫瑰庄园咁🌹橄榄油不经加热所以冇反式脂肪,食多少少都唔怕肥唔会腻😝大爱啊!食完前菜后来一个「柠檬橄榄油杂莓雪葩」清一清味蕾!再品尝主菜「松露橄榄油焗杂菌馅饼」!探用多种菌类做馅料,菌味香浓、口感creamy!配埋truffle olive oil味道好match😍下一道「辣椒橄榄油烤肋眼牛肉串配甜椒杂菜」本身我唔系好食得辣!呢个配搭易入口!烤牛肉火候岩岩好!肉质粉嫩,食落松软幼嫩💕最后一道「罗勒橄榄油炒辣椒橄榄义大利面」!辣椒橄榄我真系第一次见同食!食落酸酸哋!几特别!配埋basil oil炒意粉食落好惹味🤗品尝完主菜后我地都系用「柠檬橄榄油杂莓雪葩」过一过口才享受甜品!甜品「炸杂莓春卷配chocolate olive oil cream」!薄薄春卷皮包住热辣辣既berries🍓口味酥脆,外脆内软,如果唔系减肥一定食多几个!另一个甜品「法式薰衣草堂炖蛋配vanilla olive oil cream」真系好惊喜!用薰衣草糖黎整!食落去有粒粒既云呢拿籽!同时散发香浓薰衣草香气!不论外观、口感、气味都超赞😍💗
香港生活繁忙劳碌…系时候定下来享受生活🎈