2019-04-30 89 浏览
全职妈妈食无定时又夜训,好容易就会病,但就算病都冇得休息,因为要继续凑仔嘛!今次就约埋一班妈妈嚟人气火锅店食养生锅,心大心细嘅我地最后叫左2个2人餐因为可以食哂4款汤底嘛!重点当然系养生锅同美人锅一开火就闻到养生锅浓浓嘅人参同药材味其次系麻辣锅同酸菜白肉锅酸菜白肉锅有我最钟意食嘅宽粉(薯粉),配埋酸味大爆发嘅汤底,食到停唔到口个人就最喜欢美人锅,汤底用乌鸡同金华火腿熬成,配料仲有丰富胶原蛋白嘅桃胶,再加入杞子、南枣等等,非常滋润!仲有一点好抵赞,就系呢度系加汤不加水,所以就算点煮都唔会变淡味!跟餐小食绝对系医肚之选一口豆腐外脆内软牛肚丝无异味,爽口带香辣,够哂惹味!佢地嘅丸类全部系手打,爽口弹牙,而我最钟意就系猪肉丸,因为入面嘅馅系咸蛋黄呀出面食嘅鱼肚通常都好薄身,但呢度厚切到我以为系两片搭埋一齐!而且煮完都仲好爽口,超级好食呀!仲想介绍埋台湾特产水莲,一大抽,要自己用较剪剪开,香港食唔到架,系佢地专登空运抵港。但草青味都唔少我就唔太对胃口啦,但友人们就不停大赞好食!虽然呢度所有食物同汤低都冇味精,但食得多都想饮啖水,个人首推冲绳黑糖乌梅汁,酸酸甜甜,超级开胃;而杭菊可以明目养肝,味道

因为可以食哂4款汤底嘛!
养生锅、美人锅

盐酥一口豆腐

跟餐小食绝对系医肚之选
一口豆腐外脆内软
麻辣牛肚丝

牛肚丝无异味,爽口带香辣,够哂惹味!
黄金猪肉丸

超厚超爽口鱼肚

水莲

但草青味都唔少
我就唔太对胃口啦,但友人们就不停大赞好食!
冲绳黑糖乌梅汁、杞子杭菊露

虽然呢度所有食物同汤低都冇味精,但食得多都想饮啖水,个人首推冲绳黑糖乌梅汁,酸酸甜甜,超级开胃;而杭菊可以明目养肝,味道香浓,同出面茶楼嘅菊花茶比,绝对系天渊之别!

最后不得不提,老锅门口布置成台湾名产之一嘅天灯,大家可以自己设计天灯再点灯放上天,寓意将你嘅愿望送上天空,神明会收到你嘅愿望再帮你实现。

虽然愿望就唔知几时可以实现,但至少阿桃好喜欢呢个玩意,而且影相打卡超靓呀!
养生锅、美人锅
麻辣牛肚丝