2018-03-20 1649 浏览
渝川系正!呢度系逐位计既,今晚一行二人可以拣两个凉菜三个热菜,菜既份量就睇人头啦,人多会大份d,总之就实够食啦。凉菜我地叫左蒜泥白肉同葱油嫩豆腐。蒜泥白泥既蒜唔算多但好香,而肉系腩肉切片,切得够薄,不过就唔系好嫩了,垫底嘅系芽菜,呢个𩠌算不过不失啦。而葱油嫩豆腐就真系好正,豆腐当然系滑啦,葱油好多,味道较得岩岩好,唔太咸又有葱香味,亦唔会抢到豆腐既味,配合得好好。热菜方面,我地有重庆辣子鸡,睇落去好似好辣咁,食落去系好惹味,唔夹辣椒就唔会辣到飞天;鸡粒都唔算少,不过就干左dd,用嚟送啤酒一流。我就忍唔住就咁食左少少辣椒同干葱,哗!无得顶,香口得黎辣味慢慢惨出嚟,不过都真系好辣,大家量力而为。老实讲,呢个蛋黄虾就麻麻地,蛋黄虽然整整包住全只虾,不过蛋黄嘅咸味同香味就欠奉,虾既size亦都唔大。最后呢个泉水鸡系是晚高潮,佢用左大量青花椒去煮鸡柳,所以好香好麻,鸡柳嫩滑入味,搭配瓜既爽口,令人爱不释手,唔嗜辣嘅朋友就岩晒啦。

蒜泥白肉

葱油嫩豆腐