2021-04-15
朋友转职加人工,决定请佢食番餐贺贺佢。呢间西餐厅开o系网红胜地南山邨,外面设有露天茶座,缠o左d 灯都几有格调,里面则系简朴田园风。朋友见到盐烧厚切牛舌($58 无加一) 就两眼发光,话一定要叫!佢其实系写o系小食menu 上面,但系实物一d 都唔输蚀,无谂过咁大份,唔讲我仲以为系主菜o黎……闻起o黎好香牛酥味,大条肉地,无多余o既调味,原汁原味,而且仲包一份细沙律,真系好抵,呢个必点!香煎慢煮美国猪扒配时令薯菜.配焦糖苹果蓉($80) 听落好elegant,而实物都present 到好fine dining o既feel,砌得有层次感。一样都系咁厚切,而肉质却因为慢煮保持到鲜嫩juicy。不得不提个酱汁,焦糖o既浓甜之中渗出淡淡o既果香,同个猪扒非常之夹,朋友赞不绝口呀!谂过叫多个意粉饭定pizza,最后决定后者。巴马火腿火箭菜pizza ($80) 有10 寸,share 食刚好。饼底薄脆,铺上parma ham 带出一点咸味,加埋火箭菜再淋上黑醋汁,简单o既意式风情。完美o既一餐又点可以唔以甜品作结﹖入口o个度有个雪柜display 住多款cheesecake 同果tart 不停
盐烧厚切牛舌 ($58)
香煎慢煮美国猪扒配时令薯菜.配焦糖苹果蓉
巴马火腿火箭菜pizza ($80)
巴马火腿火箭菜pizza
完美o既一餐又点可以唔以甜品作结﹖入口o个度有个雪柜display 住多款cheesecake 同果tart 不停向我地招手,店主见我庄下庄下仲主动介绍呢d cakes 系法国直送添。wu~ 灵舍高级,临尾当然要试番两件。
热情果芒果挞($38) 满口百香果o既浓香气息,柠檬蛋白挞($38) 下层系打成蓉o既柠檬层,上面系creamy 蛋白再火炙一下。两件tart 都附似蜜糖伴碟,卖相又靓又可平衡酸味。
热情果芒果挞 ($38)
柠檬蛋白挞 ($38)