2024-01-25 1220 浏览
第一次食勇记系上环苏杭街个间, 试过一次觉得拍得住新加坡个D海南鸡! 咁岩发现原来番工附近已经系勇记的总店, 所以一定要来排队试下!我地一行4人, 就叫左个4人餐, 有一只招牌去骨海南鸡, 小食可以3简2, 我地简左墨鱼饼+鸡枣, 生炸猪扒同手拍青瓜系铁胆黎, 饭的话可以选油饭或白饭, 我就简左白饭, 好似无咁肥~首先每人来一碗椰子鸡汤~ 椰子鸡汤非常足料, 饮到鸡汤的鲜味, 带有少少椰子及红萝卜的清甜味, 非常好饮! 之后好快就上左海南鸡及其他小食, 我最钟意呢只海南鸡系去骨的, 啖啖肉, 当然鸡脾同鸡翼位系仲有骨的~ 鸡肉嫩滑多汁, 鸡皮煮到仍然保持到爽弹爽滑, 连我平时接受唔到鸡皮质感的人都食到少少鸡皮~~ 至于小食, 鸡枣及生炸猪扒就炸得外皮酥脆, 里面的肉质都还ok, 再配上少少泰式辣酱, 都几惹味~ 墨鱼饼就正常发挥~

2024-01-22
等候时间
15 分钟 (堂食)