2010-01-07
今年嫲嫲90岁大寿, 大人们决定去呢间吃晚饭, 点解选择呢间? 因为方便行下工展会or 四围行下...是晚开了2围, 食围菜, $2680 十二位用, 另外加了2样, 因为我地出席了共...28人..唔够吃呢~ 紫菜焗大虾皇- 虾够大只多肉, 配以炸脆了既紫菜, 指天椒粒+红椒粒, 味道辣辣地, 好吃. 黄金知心丸- 炸虾丸馅包芝士, 刚上呢样𩠌时我行开了, 当我返到位想吃时, 表表们话小心爆馅, 但我咬一口...无爆馅㖞, 可能冻了, 但表表们话, 有D有爆, 有D无爆馅唷~ 讲返味道一般...弹牙既. 翡翠百合花枝凤片- 味道普通, 唯一系好, 有好多本鱼至爱既西芹. 玉环带子百花浦- 带子新鲜..但细粒咗D, 加了虾胶都弹牙, 瓜够软淋, 可以 高汤竹笙鸡丝翅 & 碧绿金钱鲍螺片- 味道同其他酒楼一样, 味道无咩特别 清蒸双老虎斑- 嘻, 一上枱, 表表们觉得好奇怪, 因为2条鱼细过只碟好多, 好大差距, 鱼无蒸过火, 肉算滑溜, 但葱花少了D..我地唔够分唷~ 酥皮焗原味鸡- 哗~ 呢样要讲, 先讲酥皮, 味道复杂, 咸咸甜甜咁, 带药材味, 又唔系唔好食, 但好难形容既味
酥皮焗原味鸡- 哗~ 呢样要讲, 先讲酥皮, 味道复杂, 咸咸甜甜咁, 带药材味, 又唔系唔好食, 但好难形容既味道. 鸡呢, 上枱一望个兜, 好似汤渣咁款, 表表们问姐姐, 点解D鸡咁既, 姐姐话系客家既做法㖞...味道呢, 好大既药材味, 有当归等既味, 哗..表表们完全都无吃过, 即刻过比D大人...因为..我地唔钟意呢~~
最后既黄金虾炒饭, 双喜伊面, 甜品-桂花糕, 生果&寿包, 炒饭好味, 炒到粒粒分明, 加上咸蛋黄, 好好味. 伊面味道普通, 桂花糕, 好好笑, 用2只碟上下压住, 用拳头打落去,形状无变, 够弹呀~ 生果&寿包普通啰.
另外了梅菜扣肉- 表表们吃得津津有味, 而本鱼好怕吃呢D高脂既食物, 见表表们连汁都捞埋饭吃,就知好味唷~
总括环境可以, 因为我地包了房, 最低消费每围$2600, 5点可供应房黎麻雀耍乐. 而食物, 本鱼觉都几多味精, 所以唔系食了好多野落肚唷~
P.S. 但同表表们一齐笑, 一齐癫, 点都好味呢!