2014-03-24
2034 浏览
怀孕初期,十万样野唔食得,加上麦生知道我有孕之后变成牢头,一日三餐都要报到。怀孕三个月结果仲瘦左几磅。上个月产检,问左医生话刺身等生冷食物只要新鲜,间中都可以食小小,终于得到牢头恩准,一个月可以食一次。。。为左好好珍惜呢个机会,又要顾及安全同埋多选择,本身已经打电话去Bostonian订位,但唔觉意上网见到净化海鲜,好有兴趣,终于揾到位于大角咀的 Exotix Venue。一问之下,原来星期六得set dinner,一埸去到,都唔紧要啦。佢地系open kitchen,可以清清楚楚睇到佢地点样处理所有食材,食得好安心。第一度上既系 coffin bay 生蚝 同 cherrystone 。新鲜滋味一D都唔简单,特别系cherrystone,清甜夹唔系好多地方食到,仲要蚬类如果唔新鲜,就会好大阵腥臭味,呢个一D都无,10个LIKE。第二度上既系 韩式鲍鱼仔,呢个夹埋紫菜同小小饭一齐食,个鲍鱼好入味,又好淋,唔错。第三度上既系蛏子刺身,因为我唔敢食生既,大厨就将一只刺身上,一只煎左上。麦生话蛏子刺身佢都系第一次试,热食既完全唔一样,好鲜甜同爽口。到左我既热上牛油煎蛏子,无试过咁样食蛏子,比
第三度上既系蛏子刺身,因为我唔敢食生既,大厨就将一只刺身上,一只煎左上。麦生话蛏子刺身佢都系第一次试,热食既完全唔一样,好鲜甜同爽口。到左我既热上牛油煎蛏子,无试过咁样食蛏子,比想像中好食好食好多,都好爽口。麦生就话2样做法都好好,意想不到的惊喜。
第四度上既系龙虾刺生,系红肉既龙虾刺生,在澳洲同台湾都食过几次,但在香港真系第一次。龙虾刺身真系我既至爱,无得顶。佢地有个dipping 系配刺身食既,好特别,同个刺身好夹,鲜味升级。
第五度上既系牛油龙虾,其实佢个set dinner 系一人一只龙虾,刚刚可以两种食法都试埋。个味道同热食蛏子有小小似,但多左香草既味道。全晚净系影左呢张相,热得刚刚好,爽口,同埋唔"鞋"。呢个时候老板问我地净化左既海鲜同平时食既系唔系有好大分别,老实讲,刺身食既明显系鲜味D,但煮熟左既就唔系好识分,佢就话呢个龙虾净系落左少少盐调味,主要都系想我食返食物本身既鲜味。讲返个龙虾,因为之前刺身个头用钳都拎埋黎一齐煮,所以每人有2只超级大既龙虾钳,食钳最憎就难剥壳,呢个一分就得左,啖啖肉,正。其实食到呢度,都差唔多饱左。 呢个时候,就上第六度既海鲜蚬汤。问返大厨,个汤其实食用好多海鲜既壳连蚬一齐煮,一睇碗汤入面有成十几只大蚬(size比花甲大),好足料,唔敢食咁多海鲜,我饮哂D汤,蚬就麦生食哂。
其实真系好满足,当我以为呢一餐完满结束既同时,完来仲有一度蟹饭呢个时候上。麦生系蟹痴,食左一啖就已经赞,但真系太饱,最后呢个饭要打包返屋企。
食完之后都已经差唔多11点,2个老板都好好,好细心咁解释每度菜,因为系坐街既关系其实都几冻,老板好细心放左暖炉比我地。
其实大角咀最近都多左好多餐厅,良莠不齐,而位于街角位既呢间最叫人惊喜。
麦生话下次要星期四去,因为有酱油生蟹,我就话如果下次有赤贝刺身就好。我太爱贝类了。
佢地除左堂食,仲有home delivery,方便大时大节屋企开party。