2015-06-21
孖宝公公生日,通常会拣中菜小炒餐馆,老人家嘛,对中餐情有独钟。今次拣咗长沙湾的辣蟹舫。先来两碟冷盘: 话梅凉瓜和熏鱼。不过不失啦,话梅凉瓜不及另一家同在长沙湾的餐馆做得好;介绍埋都系普普通通的菜式先:嚟到辣蟹舫,梗系食辣蟹啦。孖宝婆婆喜欢胡椒辣蟹,所以我们没有点这里的招牌菜式 - 避风塘炒蟹。结果是中伏啦,人家邻桌的避风塘炒蟹卖相几吸引咁㖞;反之我们的胡椒辣蟹就有点失色了,唔够故椒香味,和星加坡的胡椒辣蟹冇得比。鸡煲都ok嘅,但啲鸡有少少唔够滑啰:素翅炒蛋叫给小朋友的,是一道好好送饭的菜色:啫啫芥兰煲略嫌不够获气:椒盐九肚鱼够惹味:砵酒桶蚝出事啦,上桌时一pat嘢咁,完全冇蚝味,更冇砵酒煮的香味:最出色的是黄金流沙虾球,虾够大只又爽口,咬落去每一啖均有咸蛋的咸香,整晚唯独此菜式值得俾笑脸good comment:生果盘和甜品是送的,虽然免费啫,点解唔用一只细啲嘅碟?搞到几嚿生果零零星星、疏疏落落咁散布在只大碟上,送都要送得靓啲,讲究吓presentation嘛:是晚生日饭,亮点并唔系餐饭,而系这座大厦的停车场是用汽车升降机的,连人带车一齐搭䢂,搞到两只小鬼wee哗鬼叫,极度兴奋,真系估
今次拣咗长沙湾的辣蟹舫。
先来两碟冷盘: 话梅凉瓜和熏鱼。 不过不失啦,话梅凉瓜不及另一家同在长沙湾的餐馆做得好;介绍埋都系普普通通的菜式先: 嚟到辣蟹舫,梗系食辣蟹啦。孖宝婆婆喜欢胡椒辣蟹,所以我们没有点这里的招牌菜式 - 避风塘炒蟹。
鸡煲都ok嘅,但啲鸡有少少唔够滑啰: 素翅炒蛋叫给小朋友的,是一道好好送饭的菜色: 啫啫芥兰煲略嫌不够获气: 椒盐九肚鱼够惹味: 砵酒桶蚝出事啦,上桌时一pat嘢咁,完全冇蚝味,更冇砵酒煮的香味: 最出色的是黄金流沙虾球,虾够大只又爽口,咬落去每一啖均有咸蛋的咸香,整晚唯独此菜式值得俾笑脸good comment: 生果盘和 甜品是送的,虽然免费啫,点解唔用一只细啲嘅碟?搞到几嚿生果零零星星、疏疏落落咁散布在只大碟上,送都要送得靓啲,讲究吓presentation嘛: 是晚生日饭,亮点并唔系餐饭,而系这座大厦的停车场是用汽车升降机的,连人带车一齐搭䢂,搞到两只小鬼wee哗鬼叫,极度兴奋,真系估佢唔到!