2016-03-08
大帝喜欢打边炉、食鸡煲,所以成日有新嘢,都拉咗我去试。今次话去间可以「包房」的,就带咗我去一哥私房菜打边炉。系佐敦,地铁附近。呢度无论系一人定系一班人黎,都系一间房咁俾你,私隐度高,点嘈都唔怕啦!每间房有独立厕房同埋电视,想睇乜台都可以。怕闩埋门叫唔到人?可以按「叫人钟」!呢度食0既嘢,好简单。二百几蚊一位,一定有四川麻辣鸡煲俾你食。仲系无限任食鸡煲,鸡是可以添加。辣度可以跟店员讲。食完个鸡,就跟手换个鲜茄花甲野菌蟹锅过你!然后,肥手、野菌拼盘、饺类都有得俾你。大多数都系任食的。仲有海鲜都系大半数都系任食。至于乜嘢要收费?橙色纸个啲就系再叫先收费,第一转系免费的。就算收费,都系三四十蚊一碟,又几抵㖞。乜都未开始,先黎食个生虾刺身。大约每人两只咁啦。见到有调味料,就知就黎有得打边炉。未食其煲先闻其味,好鬼香!仲有个计时器,话你知三分钟有得食!!因为同行人,有人唔食得辣,所以这是小辣。但个香味真系好劲!呢个鸡煲相对几惹话,不是麻得很劲的辣味感。但佢个酱汁,真系好食!个鸡都几嫩,而且酱汁好入味。小辣来说,觉得不够喉,下次要试一试中辣了。如果鸡煲食够,唔再添加,就可以叫人换煲了!用黎打边炉的,
系佐敦,地铁附近。呢度无论系一人定系一班人黎,都系一间房咁俾你,私隐度高,点嘈都唔怕啦! 每间房有独立厕房同埋电视,想睇乜台都可以。 怕闩埋门叫唔到人?可以按「叫人钟」! 呢度食0既嘢,好简单。二百几蚊一位,一定有四川麻辣 鸡煲俾你食。仲系无限任食鸡煲,鸡是可以添加。辣度可以跟店员讲。
至于乜嘢要收费?橙色纸个啲就系再叫先收费,第一转系免费的。就算收费,都系三四十蚊一碟,又几抵㖞。 乜都未开始,先黎食个生虾 刺身。大约每人两只咁啦。 见到有调味料,就知就黎有得打边炉。 未食其煲先闻其味,好鬼香!仲有个计时器,话你知三分钟有得食!! 因为同行人,有人唔食得辣,所以这是小辣。但个香味真系好劲!呢个 鸡煲相对几惹话,不是麻得很劲的辣味感。但佢个酱汁,真系好食! 个鸡都几嫩,而且酱汁好入味。小辣来说,觉得不够喉,下次要试一试中辣了。 如果 鸡煲食够,唔再添加,就可以叫人换煲了!用黎打边炉的,是这个「鲜茄花甲野菌蟹锅」。无花无假,成只蟹放落去。仲有花甲等足料汤底,个汤够晒鲜了吧?! 牛颈脊,第一碟是免费,都好鬼大碟下。以呢个份数以及质素,出面卖紧近二百一碟吧?用上本地牛切出黎的牛颈脊,脂肪分布均匀,而且牛味浓郁。 极豪海鲜拼盘!每一日,店都会去街巿买最新鲜的食材返黎做呢个海鲜拼盘,第一盘都系免费。而每日食乜,都会有少少唔同。因为要睇当日食材而定。就呢碟而黎,我尽可能数数有乜嘢。
桶蚝、脆骨腩、海虾、龙龚片、鲜鲍鱼、花甲、马刀贝、带子、蛏子等等。款式好多,近半都系免费再添。就算少数要加钱,都系三四十蚊,平过出面好多。 多角度睇,海鲜都真系几夸张。由于食材是即日选购,所以新鲜程度都不会有所质疑。一般黎说,会是一人一件的份量,食齐咁多款都几满足! 而蛏子更是超特大号的,鲜甜肥美。 一堆的丸类、饺类,以为是平平无奇,点知有惊喜。特别是饺类,个皮不会易烂,内里一个饺子都有两粒虾,很夸张! 杂菇杂菜篮都有好几款蔬菜,满足晒大家。同样是任食的啦~~~ 最后少不了山根、炸鱼片等等。个炸鱼片好得!劲脆!
除了以上,都有乌冬、面食。个乌冬我无试,但朋友说有点像是山崎乌冬的质感。
最后还有生果或是甜品。
二百多元任食边炉,有著如此质素,认真系夸!虽然啤酒唔系任饮,但都只不过系HK$15三罐,抵到爆!菊花茶之类的,是任饮的哦!
一哥私房菜
佐敦佐敦道28-28A号佐敦广场2楼