2017-07-27 12446 浏览
夏日炎炎!但朋友都系想食热辣辣既拉面,行到黎富士山55。店面睇落好细间,入边应该都唔会太大。可以讲得上系麻雀虽小五脏俱全,最入边系半开放式厨房! 拉面店最窝心系墙身既日式设计!每张枱旁边都有一个挂勾可以俾你挂袋,十分方便👍汤底种类比较多,加埋有13款,有部分更加可以自由选择拉面或沾面👍非常之唔好彩俾我抬头一望见到呢款柚子豚骨汤!!夏天无乜胃口,一于试下新口味挑战味蕾💪夏天太热,真系要叫返罐日本啤降降温。啤酒够冰冻,正❗❄等左无耐终于上面,沾面中间真系有柚子!😆原本谂住只系加柚子落面捞埋黎食,但一饮汤发现十分清新既柚子味!未试既时候都觉得两种味道加埋会好怪,但食落有另一返风味完全无违和感!但反而柚子味会盖过猪骨汤既味,感觉整个系热既柚子汤😂加左一只蛋,溏心效果唔错,中间部份仲系半凝固状态,但略嫌唔够蛋香唔够冻叉烧我觉得一般般,因为中间脂肪部份比较爽,似五花腩,无平时食开入口即溶既口感。虽然肉香,但少左油脂既香口试哂配料,系时候番热个汤黎食,食沾面我比较钟意热啲既汤。每枱都有一个电子炉,方便自己加热,控制温度👍面身比平时食开既沾面幼身少少,而我点左软身面,会比较吸味。沾上汤一齐食,清新柚子

夏天太热,真系要叫返罐日本啤降降温。啤酒够冰冻,正❗❄

等左无耐终于上面,沾面中间真系有柚子!😆

但反而柚子味会盖过猪骨汤既味,感觉整个系热既柚子汤😂

面身比平时食开既沾面幼身少少,而我点左软身面,会比较吸味。沾上汤一齐食,清新柚子味中带点微酸,非常开胃!

第一次咁勇敢试特色拉面汤底,一听名既时候真系觉得又咸又甜,捞埋会系咩味?食落其实真系唔差,而且感觉好清新,无左豚骨汤既油腻感
呢款面几岩我口味!夏天食会开胃啲,有兴趣可以一试!