2017-08-11
一个人食晚饭已经好dry,如果仲要食物质素唔好就更加心情糟糕。。所以我决定揾返间过得去既~ Er.....平日牙妈煮既中餐食到厌厌地,难得出黎食就当然想转下口味啦~ 今餐就食-日风的吧,决定左就行左入去秋田。我叫左碗最普通不过既:猪软骨拉面唔好睇佢卖相普普通通 冇咩特色,我反而觉得:最普通以及简单既食材反而系最好味的,相对厨子来说更是考牌了。食拉面时我有一个少少的坏习惯,就系唔会一黎就食面先,我会用汤匙小尝一口(虽然估到系味精汤黎),但味精得黎都要睇下掩饰得好唔好,最起码唔会觉得味道古怪吧!至于铺系面上面既昆布系干的,食之前要用汤浸一浸先。再黎睇下主角:猪软骨~~ 虽然不称得是上乘,但几乎每件猪软骨都系有2「旧」软骨黏住架~ 再咬一口,简直系咀嚼感十足,对于本人黎讲 好过佢比多2块肉我,食起上黎 罪恶感都少D
我叫左碗最普通不过既:猪软骨拉面
唔好睇佢卖相普普通通 冇咩特色,我反而觉得:最普通以及简单既食材反而系最好味的,相对厨子来说更是考牌了。食拉面时我有一个少少的坏习惯,就系唔会一黎就食面先,我会用汤匙小尝一口(虽然估到系味精汤黎),但味精得黎都要睇下掩饰得好唔好,最起码唔会觉得味道古怪吧!至于铺系面上面既昆布系干的,食之前要用汤浸一浸先。 再黎睇下主角:猪软骨~~ 虽然不称得是上乘,但几乎每件猪软骨都系有2「旧」软骨黏住架~ 再咬一口,简直系咀嚼感十足,对于本人黎讲 好过佢比多2块肉我,食起上黎 罪恶感都少D