2008-05-18 4 浏览
五月十六日(五)今日重点行程系一寿司既半价时段"黑夜寿司",选择尼度原因系老婆之前都不时同朋友黎食夜场,今次再出黎食,本人则第一次食一寿司。去到旺角行一阵见差不多九点就出发排队。约九时到达,发现在场轮候人数上百,星期五来说有点夸,星期六的话真不敢想像~大约十时半入座,等了个半小时~ 幸好有NDS消磨时间,不然.......入到去见到纸都有好多选择,都TICK左唔小,由较好食既写起~香芒花之恋($28)三块三文鱼,配合蟹子同沙律酱,食落唔错,味道几夹,几好味~厚烧玉子($12, 正)三大块,够晒厚身,味道不错,亦有口感,可惜小食无半价~天妇罗南瓜、蕃薯($20, 正)每样各三块,炸得唔算好,但味道可以,有未隔干油迹象~软壳蟹寿司($22)软壳蟹炸得较南瓜、蕃薯好,蟹味道亦OK,但没酱汁配合下不适合𩠌饭~鳗鱼寿司($20)斜片切法,鱼较细块在所难免,味道方面当然及不上板前、峰等,和元禄水平相约三文鱼寿司($9)平~无传闲中咁差,起码我唔觉得D鱼薄如纸,超细旧咁,卖相细旧只系佢D饭细鱼卷埋左一旧,话好好当然唔系,一分钱一分货,尼款系尼度黎讲算好唔错。三拼刺生($10X)有虾、帆立贝同三文鱼。
五月十六日(五)

香芒花之恋($28)
三块三文鱼,配合蟹子同沙律酱,食落唔错,味道几夹,几好味~

厚烧玉子($12, 正)
三大块,够晒厚身,味道不错,亦有口感,可惜小食无半价~

天妇罗南瓜、蕃薯($20, 正)
每样各三块,炸得唔算好,但味道可以,有未隔干油迹象~

软壳蟹寿司($22)

鳗鱼寿司($20)

三文鱼寿司($9)

三拼刺生($10X)
有虾、帆立贝同三文鱼。帆立贝质素差,唔新鲜,食落有鯹味,唔掂!
 再试一只虾,真系不得了,口感系一劈野,好胶既感觉,o念番起都几恐怖,极差!
咁既野都够胆攞出黎卖..... 有机会再黎一定唔会再叫尼两味!三文鱼刺生则正常~

帆立贝寿司($2X)
老婆说比刺生的帆立贝更甚,食到想吐出黎

三文鱼刺生($3X)
刺生盘中最正常系三文鱼,所以总共再叫多左两碟,尤幸两碟质素都可以,叫做保持到水准,有番D安慰~

另外仲叫左D其他款寿司,好似XX海胆军舰、烧八爪鱼寿司等....半价后都十几廿蚊又唔算好平,无食唔知质素点,帆立贝都咁海胆都应该唔乐观~

服务方面唔觉太差,落单时会覆单,虽然唔算礼貌、有D细声但都叫有讲,而且都有人收碟,斟水就一次咁大把,叫人就真系要肉紧D先叫到~ 无漏单~

总括黎讲如果唔计虾同帆立贝其实可以一试,但老婆话尼度水准下降左好多。试之前真系做足D功课先好去。同埋早D去排第一轮据说有机会叫到新鲜D既$35贵价寿司。佢正价黎讲D野可以贵过板前、峰,真系唔明点解十点前会有客? 唔通真系贪无人唔使等? 半价要排成个半钟,真系有机会先再试啦~
香芒花之恋、厚烧玉子
鳗鱼、三文鱼寿司
天妇罗南瓜蕃薯、软壳蟹寿
甜虾三文鱼帆立贝刺生
香芒花之恋、厚烧玉子