2024-05-14 316 浏览
其实有时候问香港人最钟意,又或是去完旅行一排,返到嚟最挂住嘅食品系咩,就会弹出各类港式美食,不过我觉得,其实都系个情怀紧要,好似你睇吓之前尖沙咀𠮶间猪扒鸡翼面,即使它都算是熟食市场,不过,价格贵,质素低下,很难会令你觉得吃得快乐。你又睇吓呢度元朗击壤路熟食市场,即使完全没有冷气,好似连风机都冇,够热,仍然会有人间中等位。虽然质素比起以前已经低咗,因为之前我很喜欢吃它的牛腩捞面,即是不算太过喜欢吃港式那些粗面或是幼面,不过它的捞面亦都做得相当好,够蛋弹牙好爽口,牛腩份量多,而且肥瘦均匀。 这次再来,发现牛腩都是偏向柱侯牛腩那种汤,味道当然冇咁讨好,不过,份量都叫多,食得饱你,而且气氛一绝,作为午餐或是吃寿司之前打个底,都算唔错嘅。而家嘅柱侯牛腩,牛腩味道普通,柱候就像有点是有点甜又有点咸嘅味道,我叫了多葱,味道还是可以接受。不过而家未到30度,在现场吃都已经有点汗流浃背,相信到了夏天30几度,应该会更加酷热。

虽然质素比起以前已经低咗,因为之前我很喜欢吃它的
牛腩捞面,即是不算太过喜欢吃港式那些粗面或是幼面,

这次再来,发现牛腩都是偏向

而家嘅