2018-12-09
谂左好耐,究竟老挝喺边呢?老挝其实系一个国家嚟嘅,咁国家当然有个国家的特别菜式啦,唔知系咪因为同泰国马来西亚𠮶啲都近,所以老挝菜某程度上同泰国菜都几似。见到佢个餐牌成大张相都系老挝汤粉,当然要是返一碗啦!个汤底好特别,又未去到泰国船面𠮶种咁浓,但系听得来又有啲甜味,最重要系佢个面河粉嘅棉质非常弹牙,好似食紧蒟蒻粉丝咁,好好味!肉类处理得非常唔错,呢个猪颈肉就咁用肉眼都睇得出佢有几咁油脂分明,而且唔会熟到好老,超原软!另外叫咗个我最钟意食嘅辣肉碎炒饭加只煎蛋,佢个饭竟然系糯米啊!而且头先都讲过肉类处理得唔错,所以肉碎嘅质感都系好软熟,辣味唔会太劲啱啱好~相对地呢个牛油鸡翼比较奇怪,因为叫咗辣味,所以感觉上佢似系辣鸡翼多过牛油鸡翼,如果牛油味再重啲就好啦。叫咗个红奶茶,佢嘅感觉就系好似泰式奶茶但系冇咗炼奶嘅味道,唔会太甜,衬返佢个糯米饭食成件事好夹,亦都可以冲走𠮶种饱滞感。
猪颈肉老挝汤粉
辣肉碎饭