2018-09-03 2120 浏览
香港旧式茶楼,莲香居都算系非常出名的了,香港人外国人游客都必定会来试试。响咁繁忙嘅餐厅里面,伙计仲肯主动帮客人找位置,都唔系真系讲到旧伙计咁火爆啫。每当一有新嘅点心车仔推出嚟,食吓个个都必定带埋点心卡一拥而上,睇吓有冇自己啱食嘅点心再攞返埋位。先抢到嘅系咖喱鱿鱼,内有牛筋同埋面筋,由于咖喱味唔入味嘅关系,鱿鱼点弹牙,牛筋几淋同面筋本身几索味都变咗冇乜用了。阿姐极力推介嘅猪润烧卖,仲话呢碟系最靓𠮶客。旧式嘅点心多数都系三高,当然呢度嘅烧卖都系肥猪肉劲多,入面有只虾仁仔,味道都还可以,不过面头嘅猪润就又干又实。不过朋友就话𠮶啲蒸出来的水好香,直头当猪膶汤咁饮咗。再跟住就系蒸鱼云同埋棉花鸡,鱼云味道不明,鱼肉霉淋,好在唔腥。棉花吸嘅汤汁味道都几好,𠮶块比梳打粉发到化哂嘅瘦肉我真系无食。最后仲抢咗笼奶皇包,旧式嘅奶皇包里面系好似浆糊咁一pat pat,味道都尚算唔错,不过我真系可能食惯咗新式嘅流心奶黄包了。