2018-09-01
1968 浏览
香港大学庄月明楼饭堂,系几个香港大学嘅学生饭堂之一,特别系9月𠮶阵时候几间香港大学嘅其他饭堂都做装修期𠮶阵,我哋嘅一日三餐都真系靠晒佢啦。cym饭堂嘅食物大部分都系 十分经济,饭嘅价钱都系约十零蚊到三十零蚊左右,如果唔加野饮,基本上唔会超过40蚊 。好似pepper lunch甘嘅铁板烧饭餐都系38蚊左右,十分抵食。食物本身味道就适中偏淡少少,除左汤之外冇咩落味精,香港地有咁平嘅饭都算系咁啦。C y m开咗咁耐,间唔中都会转一转下啲餐牌,唯独有几个餐牌系基本上长年都唔会转,其中一个就系口水鸡餐,有饭有汤有滑鸡唔包嘢饮都系30蚊左右,可谓十分之经济C y m记口水鸡饭餐啲鸡大部分都好嫩滑好好味唯独有个美中不足嘅地方就系,鸡嘅部位好似抽奖咁,唔一定系啲非常多肉嘅地方变咗每次食嘅满足程度都唔同。但系30蚊左右,仲想点丫?大约食6次,会有一次少肉d,咪当为健康著想食少d肉 lolC y m嘅口水鸡,基本上系标准嘅辣鸡,麻辣嘅程度定唔系好正宗,入口唔会话好麻。基本上味道似系比较香嘅辣椒油同配料洒上鸡上面,就完咗喇。今日有幸食到鸡髀位置,小弟已经大满足了!汤系红青萝卜煲猪骨汤饮落系觉得落咗少少味精
C y m记口水鸡饭餐啲鸡大部分都好嫩滑好好味
汤系红青萝卜煲猪骨汤
饮落系觉得落咗少少味精嘅,但系之后都唔会口渴所以问题都唔大。成个餐食完啱啱好够晒饱,唔使再另外买嘢食👍
如果各位行开香港大学呢头,又冇特别preference,只系想食一啲比较经济少少嘅嘢嘅话不妨黎香港大学嘅饭堂食,除咗c y m嘅饭枱之外,仲可以去太古楼𠮶一边嘅学生canteen食出名嘅米线,或者自定配菜意粉都系30蚊就搞掂晒,保证你会有丰富而标准嘅一餐。