2017-05-13
前排去完日本,就算返到嚟香港仲系好挂住日本嘅海鲜,日日夜夜都同朋友讲想食海鲜,今日终于有朋友带我嚟依间烧海鲜嘅日本餐厅所以我由上星期已经开始期待。朋友话依间餐厅通常都满座,要早啲book枱,好彩book咗,唔洗等就已经可以入座啦。首先我哋拣咗左边个二人餐,入面已经包括有蟹肉蟹籽沙律,刺身四点,烧海鲜,黑松露野菌,炸鸡,牛肉乌冬锅,同柚子雪芭作为甜品。蟹肉蟹籽沙律其实都几大碟,同埋蟹肉真系好多,蔬菜亦都好新鲜爽口,酱汁酸酸甜甜的,很开胃。之后上嘅就系刺身四点,摆碟够精美之余刺身嘅色泽好靓,每个刺身面都好有光泽,而且好厚身。三文鱼虽然唔算好肥,但非常厚身,好好味,而剑鱼腩就够晒肥美,两样都好鲜甜。不过如果讲鲜甜就不得不赞佢哋嘅海胆,系我喺香港食过最鲜甜嘅海胆,一啲都唔腥!唔洗点豉油都好好味而赤虾真系我嘅最爱,虾肉厚实,点少少豉油食,个鲜甜嘅后劲好强,食完个口都仲保留到个种甜甜地又清爽嘅感觉随即就主菜就上枱啦!一睇已经觉得好惊喜,因为你会见鲍鱼同龙虾系仲郁梗嫁真系好新鲜!之后会有职员帮你烧埋,服务好好喔!而且仲会帮你剪细啲,方便进食。活帆立贝就味道最清,所以先食佢,肉质弹牙,而且职员煮嘅时间
朋友话依间餐厅通常都满座,要早啲book枱,好彩book咗,唔洗等就已经可以入座啦。 首先我哋拣咗左边个二人餐,入面已经包括有蟹肉蟹籽沙律, 刺身四点,烧海鲜,黑松露野菌,炸鸡,牛肉乌冬锅,同柚子雪芭作为甜品。
蟹肉蟹籽沙律
之后会有职员帮你烧埋,服务好好喔!而且仲会帮你剪细啲,方便进食。 活帆立贝就味道最清,所以先食佢,肉质弹牙,而且职员煮嘅时间岩岩好,保留到爽口嘅口感。
蚬肉就不过不失,都唔错。
总括黎讲,依个烧海鲜盘真系值依个价钱!绝对系有诚意,食物都好有质素!
牛肉乌冬口味系好清,但系汤入面有牛肉味同菜嘅清甜,牛肉都系用靓牛肉嫁,牛肉好柔软,肉味浓,而乌冬就用幼身嘅乌冬,够弹牙又索味。
最后有柚子雪芭做甜品,真系比一般雪糕出色,而且柚子味好浓,仲食到一粒粒嘅柚子皮,可以清一清口气。
虽然价钱系唔平,但真系物有所值,服务态度亦非常好,keep住会帮你冲茶。环境亦都好舒服。