2016-08-15 472 浏览
非常喜欢去台湾旅行,成个旅程使嘅钱同去澳门过夜差不多。尤其是台北,行街食嘢咩都有,满足唔同嘅朋友仔都可以!台湾乜嘢食都有,平贵任君选择,但其中一样我最喜欢嘅系鲁肉饭,台币十蚊就有碗,细细碗做早餐或下午茶一流!心血来潮好挂住鲁肉饭,但又无得去台湾,点算好?呢间小店完全满足我嘅心愿啊~同男人去阿元来了,点咗两个饭,分别系鲁肉饭同焢肉饭。先讲鲁肉饭,佢唔系肉碎状,而系带少少肥嘅肉丁,非常入味,有时好怕食呢啲捞汁嘅碗饭唔够汁,呢度刚刚好,亦都有好多肉丁,绝对足够当午餐~只系略嫌多肥咗少少,食完有啲腻!另一个就系焢肉饭,食落去似扣肉嘅感觉,应该用五花腩做,味道香浓。但同上面一样,多吃会有少少油腻感。去台北必点嘅肉羮,呢度份量唔算细,两个人分享下都可以。味道OK,但太重笋味,我个人就觉得有少少呛喇!盐酥鸡都系我飞佛,呢度都有成六、七件,即使多一两个朋友仔点小食Share都OK!味道方面都非常地道,另一可改进就系有啲大件,如果做到一口食哂一件就更perfect ! 埋单都系百几蚊,已经叫埋饮品,都几抵食呀!一定会返转头呀!

鲁肉饭
焢肉饭
香菇肉羮
盐酥鸡
埋单都系百几蚊,已经叫埋饮品,都几抵食呀!一定会返转头呀!
2016-07-07
鲁肉饭