2011-06-07
呢日老婆返工,屋企无煮饭,于是同阿女行去新新蒲岗睇吓食乜?行行吓,去到普罗旺斯餐厅 外,见佢外表平实无乜装修,似系小本经营。于是入去支持吓,入到去,见内襄只有一男一女客人,两人共用一餐。于是我同阿女各自叫了一份晚餐。我叫咗杂菌炒意粉$68。阿女钟意食牛扒,于是叫咗份烧西冷跟意粉$78。先来例汤蒜容包,例汤清晰见底,可见碗底有杂菜等食材,但只有喊味。再来我的炒意粉,味尚可。之后烧西冷跟意粉来到,眼见与街边一搬扒餐无乜分别,由于阿女运用刀叉未系太好,于是我帮佢切牛扒,当我落刀时,牛扒可其坚硬、好在平时玩过吓哑铃,最终都切到,阿女将第一件牛扒放入口后,就即话『好喴呀!』其后我自拍第二件,哗喴到苦,于我Kindly同女仕应讲。之后佢就攞碟牛扒入番厨房。转头佢攞番头先碟牛扒出黎话:「无嘢呀,我食咗少少,唔喊吖,系唔系你两个唔够瞓咋、我呢度啲牛扒好出名,日日卖到唔够卖!」佢唔讲尢自可,于是我立即反击。之后厨师出来话:「我啲牛扒好,只系用盐调味,跟住上炉烧。」唔系嘛,当我未食过烧嘅牛扒,明明系煎‧又话系烧,仲过晒火位,件女仕应仲话新鲜靓牛扒应该系硬硬地。咁我有眼不识泰山,唔识欣赏,最后牛扒餐佢哋好唔愿意地收回。但清汤一碗盛惠$20,埋单一旧水。